Шта ће се унаприједити

Скупштина УН усвојила Резолуцију о вјештачкој интелигенцији

  • Извор: Агенције
  • 22.03.2024. 07:28

Генерална скупштина Уједињених нација (УН) усвојила је резолуцију о вјештачкој интелигенцији (АИ) чија је намјена да промовише сигурне, безбједне и поуздане АИ системе за одрживи развој, објављено је на налогу УН на друштвеној мрежи Икс.

Три мјесеца преговора било је потребно да се усвоји ова необавезујућа резолуција предложена од стране УН коју су подржале све 193 државе чланице, преноси Асошијетед прес.

Главни циљ резолуције је да АИ технологија помогне план развоја УН до 2030. године који укључује окончавање свјетске глади и сиромаштва, унапређење свјетског здравља и образовања за дјецу и постизање родне равноправности.

Мишел: Данашња одлука кључни корак напријед на путу БиХ ка ЕУ

Мишел: Данашња одлука кључни корак напријед на путу БиХ ка ЕУ

Један од циљева резолуције коју је усвојила Генерална скупштина УН је и да осигура да државе у развоју имају могућност да искористе предности АИ, као што је помоћ у детектовању болести, предвиђању поплава и обучавању будућих генерација радника.

„Пловимо у узбурканим водама у технологији која се брзо мијења, што значи да је важније него икад да се крећемо вођени нашим вриједностима“, рекао је амерички званичник за Ројтерс.

СЕТ оправдао сва очекивања: Енергетика је будућност

СЕТ оправдао сва очекивања: Енергетика је будућност

Лош или малициозан дизајн, развој и употреба АИ система представља ризике који би могли да поткопају заштиту, промоцију или уживање људских права и основних слобода, пише у резолуцији, преноси Ројтерс.

„Вјерујемо да резолуција остварује прикладан баланс између наставка развоја и заштите људских права“, рекао је амерички званичник.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.