"MySugardaddy"

"Slatke tatice" plaćaju maloljetnicama intimne usluge preko poznate platforme

  • Извор: Дојче веле
  • 27.06.2023. 18:17

Novo istraživanje njemačkih novinara pokazalo je da stariji muškarci često i namjerno koriste aplikacije kao što je "MySugardaddy" kako bi privukli maloljetnice kojima plaćaju za intimne usluge. Oni koji posjete ovu platformu na fotografijama i video-snimcima mogu da vide prizore luksuznog života: parovi piju šampanjac, romantično druženje u dvoje u spa-kompleksima, kupovina nakita ili eksluzivne žurke.

Platforma – čiji bi naziv u slobodnom prevodu mogao da bude "Moj slatki tatica" – namijenjena je mladim ženama koje su, zarad džeparca, skupe odjeće i posjeta ekskluzivnim restoranima, spremne da se upuste u emotivne i uglavnom intimne veze sa starijim muškarcima. U opisu stoji da je to "vodeća evropska dejting-platforma", odnosno platforma za spajanje parova. Ističe se da ona ima četiri miliona članova i da njihov broj raste, posebno od izbijanja pandemije korona virusa.

Platforma svoje klijente privlači tako što ističe da spaja "uspješne i moderne" muškarce "u najboljim godinama" koji su u potrazi za znatno mlađim i "atraktivnim ženama", koje su u potrazi za dobrostojećim starijim muškarcem.

Plodno tlo za seksualno zlostavljanje

Iza te navodne slatke veze sa "taticom", koja za cilj ima obostranu korist i nudi obećanja o glamuroznom životu, često se krije gorka istina: istraživanje novinara njemačkog javnog servisa SWR pokazuje da su takozvane "Sugardating-platforme" plodno tlo za seksualno zlostavljanje maloljetnih osoba.

Nova akcija protiv Ndrangete - desetine uhapšenih

Nova akcija protiv Ndrangete - desetine uhapšenih

Istraživački tim nedjeljama je kreirao različite lažne profile na platformi. Kao tobožnja 18-godišnjakinja, reporterka se registrovala na mysugardaddy.com uz pomoć samo nekoliko klikova.

Iako se prilikom registracije mora unijeti i datum rođenja, ne može se odabrati datum manji od 18 godina, pa je tako zaobilaženje minimalne starosne granice na platformi dječija igra. Nakon samo minut-dva, profil je, bez verifikacije starosti, bio aktivan i prvi muškarci počeli su da se javljaju. Navedena starost korisnika koji su stupali u kontakt bila je između 40 i 60 godina.

"Sugardaddy" priznaje zlostavljanje

Nakon kratke razmjene poruka, prvi od učesnika potvrdili su da su na platformi i ranije upoznali maloljetne osobe i da su platili za intimne odnose s njima. Pritom je seksualno zlostavljanje mladih u Njemačkoj krivično djelo. Član 182. stav 2. Krivičnog zakona navodi: "Kažnjava se i osoba starija od osamnaest godina koja zlostavlja osobe mlađe od osamnaest godina zbog toga što je nad njima izvršila seksualne radnje ili im dozvolila da ih one nad njom izvrše."

MUP Srpske u akciji zbog seksualnog zlostavljanja djeteta: Uhapšen Gradiščanin

MUP Srpske u akciji zbog seksualnog zlostavljanja djeteta: Uhapšen Gradiščanin

Reporterka se jednoj osobi s kojom je razmjenjivala poruke predstavila kao 17-godišnjakinja, dakle kao maloljetna. Za njega to nije predstavljalo problem i pozvao ju je da se nađu u jednom hotelu u Berlinu. Prije toga je pitao reporterku – navodno maloljetnu djevojku – da li uzima pilule za kontracepciju i kakve intimne odnose preferira.

I on je priznao da je preko platforme do sada upoznao više od deset maloljetnih osoba, od kojih neke i lično. Najmlađa s kojom je rekao da je "imao nešto", imala je samo 14 godina. Koristeći uslugu Gugla za pretragu fotografija, novinari su otkrili da je taj 48-godišnji muškarac bivši poslanik njemačkog Bundestaga, da je još uvijek aktivan u politici i da trenutno obavlja funkciju na lokalnom nivou.

Bez svijesti o krivici

Opremljena skrivenom kamerom, reporterka ga je nakon toga i upoznala, i tada se i predstavila kao novinarka. Suočila ga je s pitanjem zašto je tražio maloljetnice na platformi i zbog čega se upuštao u taj rizik. No, taj političar, a ujedno i ekonomski konsultant, nije pokazao nikakvu svijest o krivici. Maloljetnice su, kako je rekao, "znale šta rade". Osim toga, kako je dodao, i jedna i druga strana nemaju interesa da takva veza postane javna, jer i jedno i drugo žele da sačuvaju reputaciju.

Ispovijest žene koja je izgubila sina i muža u podmornici Titan

Ispovijest žene koja je izgubila sina i muža u podmornici Titan

Kada mu je reporterka ukazala da je seks sa maloljetnom osobom za novac krivično djelo, on je izbjegao odgovor, rekavši da "o tome može da se raspravlja". Rekao je još da traži odnose "na istom nivou" i da nudi mentorstvo. On tu, kako naglašava, ne vidi nikakav "disbalans moći". Reporterkino pitanje o tome šta kaže o odnosu za novac sa 14-godišnjakinjom i da li je svjestan krivične odgovornosti, ostalo je bez odgovora.

Upozorenje na zloupotrebu moći i zavisnosti

Julija fon Vajler, tzv. "Sugardating" vidi kao veliku opasnost za maloletnike, posebno za mlade žene. Ona je na čelu organizacije „Nevinost u opasnosti“ (Innocence in Danger), koja se bori protiv seksualnog zlostavljanja djece.

"Kada mlada osoba sretne mnogo stariju osobu, onda po definiciji imamo posla s nesrazmernim odnosom – u smislu životnog iskustva, moći, a često i nasilja i finansijske superiornosti. To stvara zavisnost", kaže Fon Vajler.

39-godišnji muškarac pokušao namamiti maloljetnicu?

39-godišnji muškarac pokušao namamiti maloljetnicu?

Ona takođe ukazuje da to ponekad i nije slobodna odluka mladih ljudi.

"Ako neka osoba to uradi zbog finansijske nužde ili zbog stvarne prisilne situacije, onda to nije dobrovoljna odluka", navodi.

To potvrđuje i jedna studija danskog istraživačkog tima, za koju je razgovarano se šezdesetak mladih žena. Nakon pozitivnih iskustava u početku, mnoge od njih nastavile su da pomeraju svoje lične granice i skliznule su u odnose zavisnosti – u strahu od nasilja, ali i od toga da budu napuštene, kaže šef studije, prof. Žanet Bjones sa Univerziteta Arhus. Mnoge od tih osoba, kako je utvrđeno, dolaze iz komplikovanih porodičnih zajednica i na taj način pokušavaju da dođu do novca, ali i do priznanja.

Slučaj Danijela B: zlostavljanje pokrenuto preko onlajn-platformi

To da muškarci na platformi "MySugardaddy" ciljano kontaktiraju maloljetnice, potvrđuje i aktuelni slučaj o kojem je ovog proljeća odlučivao Okružni sud u Minhenu. Optuženi Danijel B. se na različitim platformama dopisivao sa djevojkama koje su imale između 13 i 16 godina, i povremeno je nad njima ili pred njima vršio intimne radnje.

Optužen je za seksualno zlostavljanje djece i mladih u više slučajeva i na kraju je osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora. Presuda regionalnog suda još nije pravosnažna, osuđeni je podnio žalbu.

Vještačka inteligencija može da ugrozi radna mjesta 80 odsto žena u SAD

Vještačka inteligencija može da ugrozi radna mjesta 80 odsto žena u SAD

Danijel B. je na sudu u više navrata oštećene optuživao za saučesništvo u njegovim radnjama, zato što su se registrovali na platformama na kojima je dozvoljen pristup samo punoljetnim osobama. Međutim, njegovu argumentaciju je sud u svojoj presudi oštro kritikovao i odbacio.

Trgovine ljudima i prisilna prostitucija

Glavna istražiteljka u slučaju Danijela B. bila je Elisa Panučio. Ona se specijalizovala za borbu protiv seksualnog nasilja nad decom i mladima. „Ni na jednoj platformi koja nam je poznata, ne postoji sigurnost od seksualnog zlostavljanja. Nema provjere starosti, nema verifikacije“, ukazuje Panučio.

Na upit novinara SWR, iz Saveznog ureda kriminalističke policije odgovoreno je da je platforma "MySugardaddy" „u njemačkim pokrajinama poznata po vezi sa trgovinom ljudima i prisilnom prostitucijom“. Iz Saveznog ureda kriminalističke policije ističu da je provjera starosti od strane operatera platforme – "poželjna".

I pojedini pokrajinski kriminalistički uredi takođe potvrđuju da su upoznati sa slučajevima seksualnog zlostavljanja do kojih je došlo nakon korišćenja platforme "MySugardaddy".

Na pitanje novinara, njemačko Savezno ministarstvo za digitalne tehnologije odgovorilo je međutim da stroža provjera starosti nije u skladu s regulativom Evropske unije. Iz njemačkog Saveznog ministarstva za porodicu najavili su da bi trebalo blokirati takve platforme koje se proaktivno bave traženjem maloljetnih korisnika.

Platforma "MySugardaddy" uprkos ponovljenim upitima, sva pitanja novinara SWR ostavila je bez odgovora.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.