NATO

Slovačka raspoređuje rakete "patriot"

  • Извор: СРНА
  • 20.03.2022. 13:43

U Slovačku su počele da stižu protivvazdušne rakete "patriot" iz partnerskih zemalja NATO-a, a njihovo raspoređivanje će biti sprovedeno u narednim danima, izjavio je danas slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

Sistemom će operativno upravljati vojnici iz NJemačke i Holandije, a inicijalno će biti postavljen na aerodromu Slijak, u centralnom dijelu zemlje, da bi pojačao odbranu istočnog krila Alijanse.

Sistem "Patriot" biće dio nove borbene grupe NATO-a u Slovačkoj, koja se graniči sa Ukrajinom.

"Srećan sam što mogu da potvrdim da prve jedinice zadužene za razmještanje protivvazdušnog sistema `patriot` postepeno stižu u Slovačku", napisao je Nad na "Fejsbuku".

On je naveo da će sistem biti dodatak, a ne zamjena za sovjetski sistem "S-300", koji Slovačka već posjeduje.

Nad je dodao da će rakete "patriot" biti razmještene tako da Slovačka u najvećoj mjeri bude pokrivena zaštitnim kišobranom.

On je prošle sedmice izjavio da je Slovačka spremna da preda "S-300" Ukrajini ako i kada dobije odgovarajuću zamjenu.

Nad je danas ponovio da Slovačka namjerava da zamijeni "S-300" zbog njegove starosti, sposobnosti i zavisnosti od Rusije.

Rusija je upozorila da se napredni protivvazdušni sistemi ne šalju Ukrajini i naglasila da bi mogla da gađa isporučioce oružja sa Zapada.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм