Brisel

Slovenija predlaže brzo priključenje EU zemalja regiona

  • Извор: СРНА
  • 02.10.2021. 21:27

Slovenija, koja predsjedava Savjetom EU, iznijela je ideju o brzom priključenju EU zemalja zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i BiH, neposredno uoči sastanka evropskih lidera na kojem će se razgovarati o proširenju Unije, objavio je "Fajnenšel tajms".

Prijedlog iznesen na sastanku ambasadora u Briselu, iznenadio je ostale zemlje članice, a neke su ga opisale kao potpuno nerealan, s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu, navodi londonski list.

"Fajnenšel tajms" dodaje da će lideri svih zemalja članica EU i zemalja zapadnog Balkana, Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i takozvanog Kosova, prisustvovati samitu u srijedu, 6. oktobra.

Diplomate iz zemalja članica koje žele da Brisel ubrza pregovore sa zapadnim Balkanom, uglavnom sa istoka i juga bloka, zalažu se za ambiciozne planove što se tiče pristupanja, ali priznaju da bi preciziranje striktnih rokova bilo politički eksplozivno, piše list.

U tekstu se navodi da stav EU prema regionu dodatno komplikuje to što pet država članica, Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija, ne priznaju takozvano Kosovo, koje je 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost.

Evropska komisija, koja vodi proces evaluacije napretka ka članstvu u EU, saopštila je da pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom treba da krenu naprijed što je prije moguće, pošto je trebalo da te dvije zemlje još prošle godine započnu pristupne pregovore, ali su i dalje blokirane zbog nedostatka jednoglasne podrške članica.


  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!