Киран

Снимци из свемира: Погледајте како се разорна олуја креће Европом

  • Извор: Агенције
  • 03.11.2023. 15:52

Разорна олуја Киран погодила је сјеверозапад Француске и југозапад Енглеске прије него што се проширила на Холандију, Белгију, Њемачку, Француску и Италију, оставивши најмање седам мртвих и неколико повријеђених особа, објавиле су локалне власти у петак.

Киран је проузроковао једну смрт у Холандији када је у југоисточном граду Венраy близу њемачке границе стабло пало на особу, саопштила је полиција.

Објављени снимци из свемира

На интернету су објављени сателитски снимци кретања разорне олује кроз Европу.

Снимци приказују како се Киран великом брзином креће, а кишни облаци готово потпуно прекривају Европу.

Стабла која су падала повриједила су људе на неколико других мјеста, укључујући и једну жену у Хагу, саопштила је полиција.

Бициклисти су такође погодиле гране и стабла која су падала. У Француској су двије особе погинуле, а 15 их је повријеђено, укључујући седам ватрогасаца, рекао је министар унутрашњих послова Гералд Дарманин. Возач камиона погинуо је ударивши у срушено стабло.


Киран хара Европом: Од снимка мајке и бебе ће вас проћи језа

Киран хара Европом: Од снимка мајке и бебе ће вас проћи језа

У Ле Авру је човјека захватио налет вјетра док је затварао прозорске капке и усмртио га.

Око 1.2 милиона домаћинстава остало је без струје, а стотине хиљада искључено је из мреже мобилне телефоније. Вјетар је у неким регијама достизао брзину и до 200 километара на сат.

Срушена стабла блокирала су путеве и жељезничке пруге.

Настала је знатна материјална штета. Због олује су отказане стотине летова. Возови за Париз и из њега такође нису саобраћали, а погођен је и бродски саобраћај.

Снажни вјетрови такође су дували на подручју планина Харз у средишњој Њемачкој у четвртак и усмртили жену након што ју је ударило стабло у паду, рекли су ватрогасци у граду Гослару.

Четрдесетшестогодишња жена из Баварске планинарила је са супругом и двоје мале дјеце на 600 метара високој планини Рамелсберг у близини Гослара када је смртно страдала.

Олуја је такође срушила далеководе и дјелимично су затворена два ауто-пута у планинама Харз, рекли су ватрогасци.

Троје мртвих у Италији

У центрачној италијанској регији Тоскана најмање три особе изгубиле су живот због временских неприлика у већем дијелу земље. Предсједник Тоскане Еугенио Ђиани рекао је да су двије особе погинуле у општини Монтемурло, око 25 километара сјеверозападно од Фиренце, гдје се излила ријека.

Трећа особа умрла је у Росињану на тосканској обали.

"Никад нисмо забиљежили оволику количину кише у само неколико минута", рекао је Ђиани на мрежи Икс, некадашњем Твитеру, у раним јутарњим сатима у петак.

Предвиђа се да ће се киша и јаки вјетрови помијерати према јужним регијама Италије, објавила је тамошња агенција за цивилну заштиту.

Такође у четвртак, Киран са Атлантика погодио је Британију, Белгију и Холандију, те су отказане стотине летова. Већи дио сјеверне Њемачке обале био је под упозорењима на олују у четвртак прије очекиваног доласка Кирана, према њемачкој метеоролошкој служби (ДWД).

Киран се кретао од Ла Манша преко Енглеске према Сјеверном мору. Олуја посебно угрожава сјеверноморско обално подручје Источне Фризије и сјеверноморски острво Хелголанд, наводи ДВД.

На Балтичком мору очекује се наставак јаких вјетрова у већем дијелу, али предвиђају се јачи удари од Фленсбурга до Фехмарна и острва Риген. Очекује се слабљење вјетра према викенду, али ће се олујни и кишни услови задржати.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: