Uništeno 10 "leoparda" i 11 "bredlija"

Šojgu: Oružane snage Ukrajine u julu izgubile skoro 21.000 vojnika!

  • Извор: РТ Балкан
  • 31.07.2023. 13:05

Oružane snage Ukrajine izgubile su u julu skoro 21.000 vojnika, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na konferencijskom pozivu sa rukovodstvom Oružanih snaga Rusije.

"U proteklih mjesec dana, kao rezultat uspješnih akcija ruskih trupa, gubici neprijatelja iznosili su 20.824 osobe i 2.227 jedinica različitog naoružanja", precizirao je Šojgu.

Prema njegovim riječima, ruska vojska uništila je deset tenkova "leopard", 11 američkih BMP "bredlija", 40 američkih artiljerijskih sistema M777, kao i 50 samohodnih artiljerijskih oružja iz Velike Britanije, SAD, Njemačke, Francuske i Poljske.

Rusija na ratištu u Ukrajini testirala Safir

Rusija na ratištu u Ukrajini testirala Safir

Šojgu je naglasio da Kijev nema uspjeha na bojnom polju, bez obzira na zapadno oružje koje se Ukrajini masovno isporučuje.

Oružane snage Rusije pojačale intenzitet napada na ukrajinske vojne objekte

Šojgu je dodao da su ruske oružane snage značajno povećale intenzitet napada na ukrajinske vojne objekte, zbog terorističkih napada u Rusiji.

"Intenzitet udara na ukrajinske vojne objekte, uključujući i one koji podržavaju ove terorističke napade, višestruko je povećan", naglasio je.

Kako je naveo, ruske trupe su aktivne u svim oblastima Specijalne vojne operacije u Ukrajini, fokusirajući se na slabljenje borbenih sposobnosti neprijatelja.

Medvedev: Ide nam u korist to što Kijev neće da pregovara

Medvedev: Ide nam u korist to što Kijev neće da pregovara

"Objedinjena grupa snaga nastavlja da vodi aktivna borbena dejstva u svim pravcima, koncentrišući svoje glavne napore na slabljenje borbenih sposobnosti neprijatelja", objasnio je ruski ministar.

Šojgu je naglasio da Ukrajina "očajnički tjera nove snage da jurišaju na ruske položaje", ali zahvaljujući upornosti ruske vojske, napredovanje neprijatelja nije dozvoljeno.

"Zahvaljujući dobro izgrađenoj odbrani, veštoj organizaciji vatrenog sistema, profesionalnim akcijama, izdržljivosti i istrajnosti ruske vojske, neprijatelju nije dozvoljeno da napreduje", precizirao je.

Kijev se fokusirao na terorističke napade u Rusiji zbog neuspješne kontraofanzive

Kijevski režim se fokusirao na izvođenje terorističkih napada na civilnu infrastrukturu u Rusiji zbog neuspješne "kontraofanzive", naveo je ruski ministar odbrane.

"U pozadini neuspješne takozvane 'kontraofanzive', kijevski režim se, uz podršku zapadnih sponzora, fokusirao na izvođenje terorističkih napada na civilnu infrastrukturu u gradovima i mjestima Ruske Federacije", ukazao je Šojgu.

Ministar odbrane Rusije zahvalio je svom osoblju Oružanih snaga RF koje učestvuje u Specijalnoj operaciji, napominjući da se danas ne govori o pojedinačnim podvizima, već o desetinama i stotinama.

Udar na Donjeck: Četvoro poginulo, deset ranjenih!

Udar na Donjeck: Četvoro poginulo, deset ranjenih!

"Zahvaljujem svom osoblju koje učestvuje u Specijalnoj vojnoj operaciji, na njihovoj službi, hrabrosti, herojstvu. Ako smo ranije govorili o pojedinačnim podvizima, danas imamo desetine i stotine dostojnih vojnika, oficira, vodnika koji ne samo da časno obavljaju svoju dužnost, već je obavljaju visoko profesionalno. Momci zaista pokazuju najviše primjere hrabrosti, junaštva i još jednom ponavljam profesionalizam", istakao je Šojgu.

Пратите нас и путем Вибера