Ministar odbrane Rusije

Šojgu naredio: Povucite snage na lijevu obalu Dnjepra

  • Извор: СРНА
  • 09.11.2022. 17:17

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je na sastanku sa generalom Sergejem Surovikinim, komandantom združenih snaga u zoni specijalne vojne operacije, da vojska treba da se povuče na lijevu obalu Dnjepra.

General je saopštio da bi bilo cijelishodno da odbrana prolazi duž reke Dnjepar, da se organizuje na ijlevoj obali.

Šojgu je prihvatio ovaj prijedlog: "Počnite sa povlačenjem snaga".

Surovikin je izvijestio ruskog ministra da je ukrajinska vojska u oktobru izgubila više od 12.000 vojnika, 200 tenkova, 18 aviona i 12 helikoptera.

- Uspješno se suprotstavljamo svim pokušajima napredovanja protivnika. Tokom odbijanja napada u toj oblasti (hersonskom pravcu), u periodu od avgusta do oktrobra Oružane snage Ukrajine su izgubile 9.500 vojnika, koji su ubijeni i ranjeni, više od 200 tenkova, 500 borbenih oklopnih vozila, oko 600 automobila različite namene i više od 50 jedinica artiljerijskog oruđa i minobacača - rekao je Surovikin.

General je naglasio da je prioritet sačuvati živote ruskih vojnika.

Prema njegovim riječima, protivnik izvodi napade na organe lokalne samouprave, škole, bolnice i druge društvene objekte, na civile koji se evakuišu na drugu obalu Dnjepra, kao i na punktove za davanje humanitarne pomoći.

- Bez obzira na velike gubitke u ljudstvu i tehnici, protivnik ne odustaje od pokušaja napredovanja, ali se svi njegovi napadi na vreme sprečavaju - rekao je Surovikin.

Prema riječima generala, ruska vojska je u pojedinim pravcima obnovila ofanzivna dejstva, a aktivnim dejstvima ruske vojske spriječila su pokušaje napredovanja Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska i Krasnog Limana.

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина