Grobovi lidera ustaškog režima

Španija izmješta grobove Pavelića i Luburića?

  • 26.07.2018.20:39

Grobovi lidera ustaškog režima u Hrvatskoj, Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića, biće izmješteni iz Madrida, odnosno Valensije, ukoliko španska vlada usvoji novi zakon, koji bi trebalo da označi i konačni obračun sa Frankovim režimom.

Prema tom novom zakonu, svima koji su se suprostavljali Frankovom režimu i zbog toga bili krivično gonjeni, "zločini" će biti izbrisani, dok će udruženja i organizacije koje slave i veličaju sjećanje na Franciska Franka, kao što je Fondacija koja nosi njegovo ime, biti zabranjene.

Španski portal El Dijario je 23. jula objavio da bi po tom zakonu grobovi Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića mogli biti premješteni na manje vidljiva mjesta ili će biti vraćeni u zemlju njihovog rođenja.

Pavelić i Luburić rođeni su u BiH, Pavelić kod Konjica, a Luburić kod Ljubuškog, a razlog selidbe njihovih groba je što su mjesta na kojima su sahranjeni postala centri hodočašća pripadnika ekstremne desnice, što je takođe pitanje kojim se bavi novi španski zakon.

U junu je novi premijer Španije Pedro Sančez rekao da bi grob bivšeg fašističkog diktatora Franka trebalo preseliti sa Valje de los Kaidos, nadomak Madrida.

Novi zakon takođe predviđa osnivanje komisije koja bi trebala da istraži zločine Frankovog režima.

Nakon što je 1945. pobjegao iz Hrvatske, Pavelić je spas potražio u Argentini, ali nakon neuspjelog atentata na njega 1957. godine u Buenos Airesu, a kada ga je pokušao ubiti srpski emigrant Blagoje Јovović, Pavelić se preselio u Španiju jer je imao dobre odnose s Frankovim režimom. Tamo je umro 1959. godine, u 70. godini života.

Luburić se takođe preselio u Frankovu Španiju 1949. godine. Živio je u Valensiji gdje je vodio štampariju u kojoj je izdavao proustaške časopise. Ubijen je u štampariji 1969. godine.