Ким Ју-ае

Шпијуни открили да ли ће кћерка наслиједити сјевернокорејског лидера Ким Џонг-уна

  • Извор: Кликс
  • 05.01.2024. 15:39

Млада кћи сјевернокорејског владара Ким Џонг-уна, десетогодишња Ким Ју-ае сматра се очевом насљедницом, објавила је јужнокорејска шпијунска агенција, у првој таквој процјени Јужне Кореје о дјевојчици.

Било је интензивних вањских расправа и нагађања о Ким Ју-ае, која наводно има око 10 година, откако се први пут појавила у јавности у новембру 2022. када је с оцем гледала пробно лансирање пројектила дугог домета.

Ким Ју-ае од тада прати Ким Џонг-уна на великим јавним догађањима, а државни медији је називају "највољенијим" или "најпоштованијим" дјететом сјевернокорејског вође и објављују снимке и фотографије које доказују њен све већи политички углед и блискост с оцем.

Кадиров има приједлог за Америку

Кадиров има приједлог за Америку

Главна јужнокорејска шпијунска агенција, Национална обавјештајна служба (НИС), направила је своју процјену њене будуће улоге наводећи свеобухватну анализу њезиних јавних активности и државних протокола који су јој достављени.

Виши генерал клекнуо је и шаптао јој кад је пљескала док је гледала војну параду на ВИП осматрачници у септембру. Фотографисана је како стоји испред свог оца у једном тренутку током посјета команди ваздушних снага у новембру. На прослави Нове године на препуном стадиону у Пјонгјангу у недјељу ју је Ким Џонг-ун пољубио у образ, а она је исто учинила свом оцу.

Већина ових сцена је нешто што је било незамисливо у Сјеверној Кореји, гдје је Ким предмет снажних и оданих сљедбеника који га третирају као бога.

Слободно кроз Српску: Поводом 9. јануара бесплатна путарина на ауто-путевима

Слободно кроз Српску: Поводом 9. јануара бесплатна путарина на ауто-путевима

Канцеларија за односе с јавношћу НИС-а рекао је за Асошијетед Прес (АП) да још увијек разматра све могућности у вези с процесом насљеђивања власти Сјевера јер је Ким још млад, нема познатих већих здравствених проблема и има барем још једно дијете. Ким у понедјељак пуни 40 година.

Процјена је услиједила након што су напетости између сусједних земаља порасле када је Сјеверна Кореја испалила више од 200 артиљеријских граната у близини два јужнокорејска отока, с изданом наредбом о евакуацији за становнике једног од њих.

Ду Хајегон Ча, аналитичар на Азијском институту за политичке студије у Сеулу, рекао је да мало ко може предвидјети хоће ли Ким Ју-ае на крају постати сљедећи вођа Сјевера. Ча је додала да јој недостају политичка постигнућа битна да буде службено именована.

Матовић: Писање химне Републике Српске ми је био највећи изазов

Матовић: Писање химне Републике Српске ми је био највећи изазов

Од оснутка 1948. Сјеверном Корејом сукцесивно су владали мушки чланови породице Ким. Ким Јонг-ун је наслиједио власт након смрти свог оца Ким Џонг-ила крајем 2011. године. Ким Јонг-ил је преузео власт након што је његов отац и оснивач Сјеверне Кореје, Ким Ил-сунг, умро 1994. године.

Име Ју-ае одговара ономе како је пензионисана НБА звијезда Денис Родман звала Кимову кћеркицу, за коју је рекао да ју је видио и држао током путовања у Пјонгјанг 2013. НИС је рекао заступницима на приватном брифингу прошле године да Ким Ју-ае има старијег брата, као и млађег брата или сестру чији пол агенција није потврдила.

НИС је у то вријеме рекао да Ким Ју-ае никада није била уписана у службену образовну установу и да се школовао код куће у Пјонгјангу, према неким заступницима који су присуствовали брифингу. 

Пратите нас и путем Вибера