Kim Ju-ae

Špijuni otkrili da li će kćerka naslijediti sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una

  • Izvor: Kliks
  • 05.01.2024. 15:39

Mlada kći sjevernokorejskog vladara Kim Džong-una, desetogodišnja Kim Ju-ae smatra se očevom nasljednicom, objavila je južnokorejska špijunska agencija, u prvoj takvoj procjeni Južne Koreje o djevojčici.

Bilo je intenzivnih vanjskih rasprava i nagađanja o Kim Ju-ae, koja navodno ima oko 10 godina, otkako se prvi put pojavila u javnosti u novembru 2022. kada je s ocem gledala probno lansiranje projektila dugog dometa.

Kim Ju-ae od tada prati Kim Džong-una na velikim javnim događanjima, a državni mediji je nazivaju "najvoljenijim" ili "najpoštovanijim" djetetom sjevernokorejskog vođe i objavljuju snimke i fotografije koje dokazuju njen sve veći politički ugled i bliskost s ocem.

Kadirov ima prijedlog za Ameriku

Kadirov ima prijedlog za Ameriku

Glavna južnokorejska špijunska agencija, Nacionalna obavještajna služba (NIS), napravila je svoju procjenu njene buduće uloge navodeći sveobuhvatnu analizu njezinih javnih aktivnosti i državnih protokola koji su joj dostavljeni.

Viši general kleknuo je i šaptao joj kad je pljeskala dok je gledala vojnu paradu na VIP osmatračnici u septembru. Fotografisana je kako stoji ispred svog oca u jednom trenutku tokom posjeta komandi vazdušnih snaga u novembru. Na proslavi Nove godine na prepunom stadionu u Pjongjangu u nedjelju ju je Kim Džong-un poljubio u obraz, a ona je isto učinila svom ocu.

Većina ovih scena je nešto što je bilo nezamislivo u Sjevernoj Koreji, gdje je Kim predmet snažnih i odanih sljedbenika koji ga tretiraju kao boga.

Slobodno kroz Srpsku: Povodom 9. januara besplatna putarina na auto-putevima

Slobodno kroz Srpsku: Povodom 9. januara besplatna putarina na auto-putevima

Kancelarija za odnose s javnošću NIS-a rekao je za Asošijeted Pres (AP) da još uvijek razmatra sve mogućnosti u vezi s procesom nasljeđivanja vlasti Sjevera jer je Kim još mlad, nema poznatih većih zdravstvenih problema i ima barem još jedno dijete. Kim u ponedjeljak puni 40 godina.

Procjena je uslijedila nakon što su napetosti između susjednih zemalja porasle kada je Sjeverna Koreja ispalila više od 200 artiljerijskih granata u blizini dva južnokorejska otoka, s izdanom naredbom o evakuaciji za stanovnike jednog od njih.

Du Hajegon Ča, analitičar na Azijskom institutu za političke studije u Seulu, rekao je da malo ko može predvidjeti hoće li Kim Ju-ae na kraju postati sljedeći vođa Sjevera. Ča je dodala da joj nedostaju politička postignuća bitna da bude službeno imenovana.

Matović: Pisanje himne Republike Srpske mi je bio najveći izazov

Matović: Pisanje himne Republike Srpske mi je bio najveći izazov

Od osnutka 1948. Sjevernom Korejom sukcesivno su vladali muški članovi porodice Kim. Kim Jong-un je naslijedio vlast nakon smrti svog oca Kim Džong-ila krajem 2011. godine. Kim Jong-il je preuzeo vlast nakon što je njegov otac i osnivač Sjeverne Koreje, Kim Il-sung, umro 1994. godine.

Ime Ju-ae odgovara onome kako je penzionisana NBA zvijezda Denis Rodman zvala Kimovu kćerkicu, za koju je rekao da ju je vidio i držao tokom putovanja u Pjongjang 2013. NIS je rekao zastupnicima na privatnom brifingu prošle godine da Kim Ju-ae ima starijeg brata, kao i mlađeg brata ili sestru čiji pol agencija nije potvrdila.

NIS je u to vrijeme rekao da Kim Ju-ae nikada nije bila upisana u službenu obrazovnu ustanovu i da se školovao kod kuće u Pjongjangu, prema nekim zastupnicima koji su prisustvovali brifingu. 

Pratite nas i putem Vibera