Позивају на нападе на Јевреје и САД

Спрема се нови терористички напад? Затрашујући позив Ал-Каиде и ИСИС-а

  • Извор: Танјуг
  • 22.10.2023. 20:11

Терористичке групе Ал Каида и Исламска држава позивају присталице да нападају Израел, САД и јеврејске мете.

То, како пише Гардијан, повећава изгледе да би могло да дође до новог терористичког акта на Блиском истоку или на Западу.

Израелски одговор на Хамасов напад на југ Израела 7. октобра изазвао је хуманитарну кризу и досад убио више од 4.500 људи, према медицинским званичницима на територији коју контролише Хамас, што је изазвало гнијев људи широм исламског свијета, истиче "Гардијан".

Међутим, Ал Каида је претходно била критична према организацијама као што су Хамас и Хезболах и нема значајније присуство у Гази, а ни на Западној обали.

Општи хаос током лова: Мушкарац упуцан у око, други ранио сам себе из пушке!

Општи хаос током лова: Мушкарац упуцан у око, други ранио сам себе из пушке!

Иако дијеле исте циљеве и идеје, постоје идеолошке разлике, појашњава "Гардијан" и додаје да је Ал Каида је, конкретно, била критична према учешћу обе групе у администрацијама и владама.

Исламска држава је у недавном саопштењу понудила савјет о "практичним корацима како се борити против Јевреја", али је критиковала Хамас због веза са Ираном и уског фокуса на Израел, пренио је Танјуг.

ИСИС је позвао на нападе против Јевреје свуда, а посебно у сјеверној Америци и Европи.

У недавном саопштењу Ал Шабаба, јаке Ал Каидине подружнице у Сомалији, наводи се да је конфликт на Блиском Истоку "не само борба исламских фракција на тлу Палестине, већ и битка цијелог муслиманског свијета".

Израелски тенк пуцао на Египат

Израелски тенк пуцао на Египат

Остале Ал Каидине подружнице у Јемену и Сирији издале су слична саопштења.

Прошле недеље су лидери британске обавјештајне службе МИ5 и америчког ФБИ саопштили да би јеврејске заједнице могле да се суоче са нападима појединаца, Ираном или милитантима.

И прије рата у Гази, европске власти су упозоравали на повећање исламског тероризма на континенту, подсјећа британски лист.

Директор МИ5 Кен Мекалум рекао је да постоји ризик да појединци, на сопствену иницијативу, који су се радикализовали читајући пропаганду онлајн, могу да одговоре на "спонтан или непредвидив начин" у Великој Британији, након терористичких напада на Израел.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)