Аустрија

Србин осуђен на 13 мјесеци затвора: Због кајмака из његове мљекаре умрло 5 људи

  • Извор: Нова.рс
  • 18.02.2024. 15:22

Србин, бивши генерални директор мљекаре у Доњој Аустрији, осуђен је на 13 мјесеци затвора након што је у кајмаку који производи његова фирма, нађена листерија.

Бивши генерални директор мљекаре (39) из Доње Аустрије, српског поријекла, осуђен је на 13 мјесеци затвора пред Судом у Винер Нојштату због убиства из нехата и наношења тјелесних повреда након што је у кајмаку који производи његова фирма пронађена бактерија “листерија”, чија је конзумација довела до смрти петоро људи.

Међу обољелима је била и беба која је боловала од листериозе када је рођена 2022. године, седам недјеља прије времена. Дјевојчица је преживјела сепсу опасну по живот.

Суђење је почело у септембру 2023. године изјавама свједока, који су указали на стравичне услове у фабрици за производњу сира – имали су пацове, буђ, осјећао се непријатан мирис и слично.

Поред низа поропуста у одржавању, такође је утврђено да запослени нису прошли адекватне обуке, те да доставна возила нису била адекватно хлађена.

Код обољелих нађен исти сој бактерије као у мљекари

Како су вјештаци открили током поступка, код обољелих пацијената пронађен је сој бактерије „листерија“ који је такође уочен у мљекари „Глогниц“.

“Нема сумње да ови узорци долазе из истог извора“, казао је вјештак додајући да је сигурно било више обољелих само нису били идентификовани због благих симптома.

Бивши генерални директор је, износећи завршне ријечи, казао да се каје због свега.

“Најтрагичнија ствар у овом случају су људи који више нису међу нама. Без обзира да ли сам крив, то је најгора ствар која је могла да се догоди. Тако ми је жао”, рекао је он.

Ошамарио жену у канцеларији

Током истраге су оптужбе на рачун директора мљекаре проширене. Наиме, јавни тужилац га је оптужио да је повриједио једну жену у својој канцеларији.

“Повреде јој је нанио тако што ју је грубо ухватио за врат и ошамарио“, наводи су тужилаштва. Тада је пуштен и снимак инцидента на ком се види како жена гласно вришти и како је директор одгурује, пишу аустријски медији.

“Нисам је ударио, стиснуо сам је и можда мало јаче зграбио”, правдао се оптужени пред судом, пише Космо.ат.

Такође, током поступка је оптужен и да је украо готовину из касе ове фирме, али је саслушање поводом тих оптужби заказано за 14. март.

Поред казне од 13 мјесеци затвора, бивши генерални директор осуђен је да плати 25.000 евра одштете за три болесне особе.

Пресуда још није правоснажна.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.