Veliki šumski požar

Srpski vatrogasac u Grčkoj: Odbranili smo naselje, ponosni smo

  • Извор: n1info.com
  • 28.07.2023. 13:00

Vatrogasci iz Srbije uspjeli su, uz pomoć grčkih kolega, da odbrane od vatrene stihije jedno stambeno naselje.

Ovo je u ispovijesti za N1 ispričao Davor Vidović, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasne - spasilačke jedinice, koji se nalazi sa ekipom vatrogasaca iz Srbije u centralnom dijelu Grčke. U tom mjestu su juče naređene evakuacije, kod mjesta Nea Angialos, blizu Volosa, jer su požari izazvali eksploziju skladišta municije.

„Ne bojte se, živi smo zdravi smo, borimo se”, rekao je on za N1, javljajući se iz Volosa.

Kako je naveo, ekipe iz Srbije su juče pomagale oko gašenja šumskih požara u rejonu Volosa.

- Gdje god ima požara, prvo rade letnelice, avioni i helikopteri. One se maksimalno iskoriste pa tek nakon toga, kada se sve primiri, gase se požari na rubovima - objašnjava.

"Gorjelo više od 600 požara u Grčkoj, ogromnu većinu izazvali ljudi"

Kako dodaje, juče su nakon velike akcije u ruralnim oblastima prišli bliže obali i naseljenim mjestima…

- Zato što je požar prišao i počeo da ugrožava stambena naselja. Potrebna je velika snaga za odreagovati na tim mjestima, ali smo zajedno sa grčkim kolegama uspjeli da odbranimo jedno stambeno naselje - turističko mesto kod Volosa. Ponosni smo na urađeno - dodao je.

On je ispričao da se trenutno nalaze u vojnoj bazi i da čekaju poziv.

- Jutra su uvijek mirnija od ostatka dana i trenutno Grci sa letjelicima uspjevaju da rješavaju, ali u nekom trenutku sigurno ćemo biti angažovani tokom dana. Spremni smo. Vozila su u radnom stanju. Porastom temperature dolazi do novih požara. Žarišta su česta zato što je trava veoma suva. Noću su temperature iznad 30 stepeni, što ne dozovljava da se vegetacija ohladi. Sa razvijanjem većih temepratura često dolazi do novih požara - navodi Vidović.

Ističe da je Volos jedino mjesto gde su locirani.

Interes turista iz Srpske za odmor u Grčkoj ne jenjava uprkos požarima

Interes turista iz Srpske za odmor u Grčkoj ne jenjava uprkos požarima

- Na početku smo bili angažovani u solunskoj regiji, kao i sjeveru Grčke. Razvojem situacije i povećanjem opasnosti prebačeni smo u Volos - dodaje.

Kako kaže, na terenu je 38 pripadnika vatrogasno-spasilačke ekipe iz Srbije.

- Među njima su i dva člana medicinske ekipe koja se brinu o nama. Nemamo zdravstvenih problema zahvaljujući njima. Spremni smo da se dislociramo gdje je potrebno za bilo koju vrstu akcije - dodao je.

Kaže da je saradnja sa grčkim kolegama veoma dobra. I objašnjava da se rad koordinira sa grčkom civilnom zaštitom.

- Na sastancima se traži naša pomoć u dijelovima gdje je potrebno. Ne radimo na svoju ruku. Zna se ko šta radi. Grci imaju veliko iskustvo. Imamo oficira za vezu. Nastavićemo da radimo u cilju zaštite života ljudi - zaključio je Vidović.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: