Термин који се употребљава ових дана

Шта је кибуц?

  • Извор: Телеграф
  • 12.10.2023. 14:36

Откако су борци Хамаса напали Израел током викенда, у медијима су се појавили разни термини, а многима није јасно шта они значе. Један од њих је кибуц.

Дешавања на Блиском истоку шокирала су људе широм свијета. Док жртве расту и на страни Израела и на страни Хамаса, погинуло је и на десетине странаца.

Према писању медија, милитанти Хамаса напали су бројне мале градове, док се истиче да су људи убијани у кибуцима.

Шта је кибуц?

Кибуц је облик насеља јеврејске заједнице у којем је свакодневни живот организован мање-више колективно. Термин кибуц потиче од хебрејске речи "Квуза" и значи "група" или "окупљање".

Израел напао Сирију

Израел напао Сирију

У зависности од оријентације, постоје секуларни и вјерски кибуци у којима се јеврејска традиција одржава у различитом степену.

По својој првобитној замисли, кибуци су требали бити социјалистички и ционистички. Циљ идеје кибуца, која је произашла из протјеривања јеврејског народа у 19. вијеку, била је идеја о јеврејској радничкој држави и успостављању бескласног друштва у коме се имовина дели заједнички.

Какву улогу кибуци данас имају у Израелу?

Оснивање кибуца одиграло је важну улогу у насељавању, посебно у прелиминарној и почетној фази израелске државе, која је основана 1948. године.

Многи јеврејски пионири окупили су се у пољопривредним заједницама да би изградили нови живот у суровом пустињском окружењу. Кроз заједнички живот, прилично једноставни кибуци су се убрзо развили у села са стабилном инфраструктуром, продавницама, школама и приватним имањем.

Новинар ХРТ-а из Израела извјештава као да бјежи од бомбе, иза њега жене типкају

Новинар ХРТ-а из Израела извјештава као да бјежи од бомбе, иза њега жене типкају

Временом су многе оригиналне идеје кибуца изгубиле смисао за чланове. Економски фактори и јачање конзервативне породичне слике у којој су жене преузимале традиционалну улогу мајке све више су довели до тога да кибуц постаје мање привлачан као колективистички начин живота у савременом Израелу.

Овај тренд се повећао у 21. вијеку, а поређење са селом у европском смислу је очигледно. Међутим, како су се многи млади људи посљедњих деценија одселили из свог кибуца, долази до старења становништва. Међутим, постоје покушаји да се оживи првобитна идеја кибуца. Недавно је било покушаја младих Израелаца да изграде нове кибуце на периферији високотехнолошких градова.

Према тренутним подацима, сада у Израелу постоји 268 кибуца, у којима још живи око 117.000 људи. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.