Istanbul

Šta se dešavalo nakon pregovora: Abramovič razgovarao uz čaj, Ukrajinci uživali u vinu

  • Извор: Кликс
  • 29.03.2022. 19:58

Pregovori između Rusije i Ukrajine koji su održani danas u Istanbulu čini se kako su po prvi put završeni s konkretnim rezultatima i prijedlozima koje su obje strane iznijele na sto.

Novinarka Gardijana Rut Mikelson pratila je pregovore između dvije delegacije u Istanbulu te je objavila niz detalja koji se odnose na sastanak, ali i dešavanja nakon njega.

"Uprkos poteškoćama u razgovorima, rezultati su se činili 'toplijim' i produktivnijim od prethodnih sedmica i pregovora u Bjelorusiji ili razgovora između ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova u Antaliji", rekla je novinarka.

Takođe, naglasila je da fotografija u kojoj se šef ukrajinskog pregovaračkog tima Mihailo Podoljak srdačno pozdravlja s članom ruske delegacije pokazuje kako je atmosfera između članova pregovaračkih timova bila znatno relaksiranija u odnosu na raniji period.

Nakon završenih pregovora, Podoljak je s medijima podijelio osnovne informacije s pregovora, ali je izbjegao odgovaranje na pitanja novinara koji su se nalazili u holu hotela.

"Baš tada, na osunčanoj terasi restorana Roman Abramovič je sjedio i razgovarao s ukrajinskim zvaničnikom Rustemom Umerovom s kojim je navodno i ranije vodio niz razgovora u Istanbulu. Umerov i Abramovič su navodno bili ljudi koji su imali simptome slične trovanju nakon prethodne runde nezvaničnih razgovora delegacija", piše novinarka.

Abramovič je, prema riječima novinarke, bio okružen s jakim obezbjeđenjem, a tokom razgovora s ukrajinskim zvaničnikom ispijao je šolju turskog čaja leđima okrenut šetalištu.

"Građani koji su prolazili pored njih naizgled nisu bili ni svjesni pregovora koji se odvijaju na tom mjestu. Kasnije, Abramoviču i Umerovu se pridružio član ukrajinskog pregovaračkog tima David Arahamija", navodi se u tekstu Gardijana.

S druge strane terase na kojoj je sjedio Abramovič nalazio se ostatak ukrajinske delegacije uključujući i ministra odbrane Oleksija Reznikova.

"Kasnije kada su ustali, otkrili su 'šumu' polupraznih čaša za vino", pojašnjava.

Nakon kratkog razgovora na terasi, Umerov, Abramovič i Arahamija preselili su se u unutrašnjost restorana daleko od pogleda javnosti. Ubrzo, pridružio im se i ministar odbrane Ukrajine.

"Kada je ušao, Abramovič se odvojio kako bi telefonirao, a Arahamija se pridružio ostalim članovima ukrajinske delegacije za velikim stolom koji je bio krcat hranom. Uprkos bogatom jelovniku restorana, Abramovič s druge strane nije izgledao kao osoba koja je jela bilo šta tokom sastanka", piše u tekstu.

Na kraju, novinarka je objasnila kako su Abramovič i članovi ukrajinske delegacije nastavili neformalni razgovor do kasnih poslijepodnevnih sati.

"Napolju, pod jarkim svjetlima u predvorju hotela, ukrajinski general je šetao u pratnji diplomate. Kasnije, diplomata je zaspao u fotelji držeći aktovku iscrpljen dnevnim događajima", zaključila je novinarka.