Japan

Stiglo priznanje: Vojska ne može da sačuva zemlju

  • Извор: Б92
  • 29.08.2023. 13:45

Japanske snage za samoodbranu, sa svojim trenutnim mogućnostima, ne mogu da obezbijede bezbjednost zemlje suočene sa regionalnim i globalnim izazovima.

To je izjavio u utorak načelnik Generalštaba japanskog združenog štaba general Jošihide Jošida.

"Ne možemo da održavamo bezbjednost Japana sa našim trenutnim mogućnostima", rekao je Jošida za novinski portal Nikkei Asia.

U srijedu nas očekuje rijedak spektakl na nebu, idući tek za 14 godina!

U srijedu nas očekuje rijedak spektakl na nebu, idući tek za 14 godina!

Napomenuo je da je japanska vlada odobrila tri odbrambena dokumenta u cilju jačanja oružanih snaga zemlje, potvrđujući, između ostalog, svoje planove da poveća vojnu potrošnju na 2% BDP-a do 2027. godine.

"Postoje dvije stvari koje Japan mora da uradi. Prvo, moramo suštinski ojačati naše odbrambene sposobnosti kako ne bismo bili potcenjeni. Drugo, moramo da učinimo sve što možemo da održimo produženo odvraćanje, uključujući strategije koje uključuju američko nuklearno oružje", dodao je Jošida.

Uznemirujući snimak: Bik bacao ženu po pločniku kao igračku

Uznemirujući snimak: Bik bacao ženu po pločniku kao igračku

Japan je krajem 2022. godine usvojio tri ključna dokumenta o odbrani i bezbjednosti, a to su Strategija nacionalne bezbjednosti, Strategija nacionalne odbrane i Plan odbrane. U skladu sa ovim dokumentima, vladina potrošnja za odbranu trebalo bi da bude povećana sa 27,5 triliona jena (187,8 milijardi dolara) na 43 triliona jena tokom petogodišnjeg perioda kako bi bila u skladu sa standardnim zahtevom NATO-a o trošenju 2% BDP-a na vojsku. Japanski parlament je 16. juna usvojio zakon o izvorima finansiranja povećane potrošnje za odbranu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм