Već se "najavio"

Stiže El Ninjo: Mnogim zemljama prijeti suša, evo šta čeka Evropu

  • Извор: Агенције
  • 02.06.2023. 08:40

El Ninjo već se najavio proizvođačima hrane u Aziji visokim temperaturama i sušom koja bi mogla smanjiti urod, dok američki poljoprivrednici računaju na obilnije ljetne kiše i olakšanje nakon jake suše, piše Reuters.

Meteorolozi najavljuju povratak El Ninja u idućim mjesecima, što će značiti vruće i suvo vrijeme širom Azije i Australije i obilnije padavine na jugu SAD i južnoameričkog kontinenta.

Potpuno ludo vrijeme: Nakon užasnih suša stigao snijeg - VIDEO

Potpuno ludo vrijeme: Nakon užasnih suša stigao snijeg - VIDEO

El Ninjo znači nevolje za proizvodnju pšenice u Australiji, drugom izvozniku žitarica u svijetu, i za proizvodnju palminog ulja i riže u Indoneziji, Maleziji i na Tajlandu, objašnjavaju meteorolozi i analitičari.

Tlo se u Indiji i Pakistanu suši, što će, kako se očekuje, otežati ljetnu sjetvu. U južnoj Aziji El Nino bi mogao oslabiti padavine u ključnoj sezoni monsuna od juna do septembra.

Čak i ako vremenske prilike omoguće veću proizvodnju u Americi, posljedice El Ninja u Aziji mogle bi odjeknuti na globalnim tržištima hrane.

Monsuni kasne?

Sezona sjetve u Australiji dobro je počela, uz dovoljnu količinu vlage u tlu, ali meteorolozi južnoj hemisferi prognoziraju ispodprosječne padavine i više temperature u ključnim zimskim mjesecima.

Suša u drugoj polovini godine mogla bi u 2024. smanjiti urod palminog ulja u Indoneziji i Maleziji, koje pokrivaju 80 odsto svjetskog tržišta.

Za vikend promjenljivo i nestabilno vrijeme uz čestu kišu

Za vikend promjenljivo i nestabilno vrijeme uz čestu kišu

Sezona monsunskih kiša u južnoj Aziji vjerovatno će malo kasniti i El Nino bi mogao naškoditi proizvodnji riže i uljarica.

- El Nino bi se mogao razviti tokom jula i uticati na drugu polovinu sezone - rekao je viši naučnik iz Indijskog meteorološkog odjeljenja O.P. Sreejith.

Ovogodišnja suša u SAD i Argentini smanjila je urod pšenice i soje i najavljene obilne padavine u drugoj polovini godine pomoći će usjevima, iako će proizvodnja u cjelini zavisi o El Ninjovom "tajmingu".

- To što se El Ninjo razvio tokom zime ne znači automatski da će atmosfera reagirati i da će početi padati kiša - upozorava meteorolog argentinskog Applied Climatology Consultancyja German Heinzenknecht.

Načelno se može reći da El Ninjo pampi i sjevernoj Argentini donosi natprosječne padavine, naglašava.

Meteorolozi se još spore oko toga kojom će brzinom El Ninja, koja hladi površinu oceana, prijeći u El Ninjo koji podiže temperature, ali slažu se da bi promjena trebala završiti tokom ključne faze rasta kukuruza i soje.

- Mislim da će uslovi uzgoja biti prilično dobri - procjenjuje predsjednik meteorološke službe WxRisk Dejvid Toleris (David Tolleris).

Kiše će vjerovatno obnoviti vlagu u tlu na ravnicama SAD i pripremiti teren za znatno bolju žetvu zimske pšenice u 2024., prema meteorolozima.

U Evropi El Nino obično ne donosi izraženije promjene u vremenskim prilikama. Glavni su usjevi na Starom kontinentu u dobrom stanju nakon obilne proljetne kiše, s izuzetkom sušom pogođene Španije.

Šta je El Ninjo?

El Ninjo je vjerovatno jedan od najpoznatijih fenomena klimatskog sistema naše planete. Razlog za to leži u činjenici da skoro cijela planeta, a posebno tropski pojas, „osjeti“ njegovu pojavu, i to često kroz ekstremne vremenske uslove u mnogim regionima. 

Manje je poznato da je El Ninjo samo jedna od faza složenijeg fenomena, koji se zove El Ninjo – Južna oscilacija (El Niño – Southern Oscillation – ENSO) pa se ime El Ninjo i ENSO često koriste kao sinonimi.

Inače, zanimljivo je da su mu ime dali južnoamerički ribari koji su uočili povremeno neuobičajeno zagrijevanje tropskog Pacifika koje bi kulminiralo u periodu prelaska iz jedne u drugu kalendarsku godinu, odnosno oko božićnih praznika. Doslovno, na španskom El Ninjo znači dječak, ali se takođe koristi i kao naziv za bebu Isusa.

ENSO je kvaziperiodično oscilovanje u karakteristikama okeana i atmosfere tropskog dijela Pacifika. Oscilovanje je posljedica složenih interakcija između vode i vazduha na velikoj površini, a najčešće se detektuje kroz promjene u temperaturi površinskog okeana, mada ovu promjenu prate i promjene vetrova u atmosferi, okeanskih struja, površinskog pritiska u atmosferi itd. 

Fenomen čine tri faze: neutralna faza, zatim topla faza, koja je i najpoznatija i zove se El Ninjo, i hladna faza, koja nosi ime La Ninja (na španskom djevojčica). Faze se tokom vremena međusobno smijenjuju, mada ne postoji stroga pravilnost u njihovim smjenama i dužini njihovog trajanja, zbog čega se i kaže da je fenomen kvaziperiodičan.

El Ninjo faza se, na primjer, pojavljuje u periodima od dvije do sedam godina, mada postoje indicije da su u prošlosti, prije instrumentalnih mjerenja, postojali i duži periodi „mirovanja“. Trajanje tople, El Ninjo i hladne, La Ninja faze u prosjeku je oko jedne godine.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.