Помиње се једно име

Столтенберг пакује кофере, ко ће бити изабран за новог шефа НАТО-а?

  • Извор: Агенције
  • 23.02.2024. 07:58

Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска и Њемачка су подржале одлазећег холандског премијера Марка Рутеа да наслиједи Јенса Столтенберга на мјесту генералног секретара НАТО, што значи да је највећи фаворит за ту функцију Марк Руте добио подршку за новог шефа НАТО-а, објавио је Ројтерс.

Када се Столтенберг повуче у октобру, његов насљедник преузеће дужност у кључном тренутку, са задатком да одржи подршку чланица НАТО за скупу одбрану Украјине од руске инвазије и да се истовремено чува се од било какве ескалације која би увукла алијансу у директан рат са Русијом.

"Предсједник Џо Бајден снажно подржава кандидатуру премијера Рутеа за сљедећег генералног секретара НАТО. Он дубоко разумије важност алијансе, природни је лидер и комуникатор и његово вођство би добро послужило у овом критичном тренутку”, рекао је један амерички званичник, преноси Глас Америке.

Стравични призори, ватра прогутала двије зграде - страхује се да има више од 20 жртава

Стравични призори, ватра прогутала двије зграде - страхује се да има више од 20 жртава

У зависности од исхода предсједничких избора у САД, сљедећи шеф НАТО ће, можда, морати да се суочи са другим мандатом Доналда Трампа, који је раније овог мјесеца изазвао жестоке критике западних званичника због довођења у питање његове посвеćености одбрани савезника ако буде поново изабран.

Руте је протеклог викенда позвао европске лидере да "престану да кукају и приговарају“ због Трампа и да се умјесто тога усредсреде на оно што би могли да ураде да ојачају одбрану и помогну Украјини.

Подржавајући Рутеа, британски Форин офис је рекао да је он веома поштована личност у НАТО са озбиљним одбрамбеним и безбједносним акредитивима и неко ко ćе осигурати да војни савез остане јак и спреман за евентуалну потребу да се брани.

Високи француски званичник рекао је да је Париз такође подржао Рутеа, додајући да је предсједник Емануел Макрон присталица именовања Холанђанина на ту функцију, а портпарол њемачке владе је навео да Рутеа подржава и канцелар Олаф Шолц.

Јавна подршка Вашингтона, који има водећу улогу у савезу, и три велике европске нације стављају Рутеа у улогу фаворита, али један високи дипломата је упозорио да договор још није постигнут и да би могао да се појави и неки други кандидат.

Тешка саобраћајка у БиХ, тројица младића аутом слетјели у ријеку

Тешка саобраћајка у БиХ, тројица младића аутом слетјели у ријеку

Лидери НАТО се именују консензусом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм