Ne nazire se kraj sukoba

Stoltenberg: Počela obuka ukrajinskih pilota na F-16!

  • Извор: Агенције
  • 15.06.2023. 15:42

Nekoliko NATO zemalja je objavilo da je počelo sa obukom ukrajinskih vojnih pilota za upravljanje savremenim borbenim avionima, poput F-16, što otvara mogućnost da se razmotri odluka o njihovoj isporuci Ukrajini kada piloti budu spremni za to, navela je agencija Ukrinform.

Ovu vijest je prenio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prije susreta ministara odbrane NATO zemalja u Briselu.

Lavrov o isporukama F-16 Ukrajini: Neprihvatljiva eskalacija

Lavrov o isporukama F-16 Ukrajini: Neprihvatljiva eskalacija

"Pozdravljam odluku nekoliko zemalja NATO-a da pruže obuku ukrajinskim pilotima. Ovo je važno i omogućiće nam da na kraju odlučimo o isporuci aviona četvrte generacije, kao što je to, na primjer, F-16", rekao je Stoltenberg.

On je takođe pohvalio Dansku što je igrala vodeću ulogu u omogućavanju ovog sporazuma, nudeći obuku ukrajinskih pilota i nastavljajući da pruža značajnu podršku Ukrajini.

Borelj: Obuka Ukrajinaca na borbenim avionima F-16 je počela

Borelj: Obuka Ukrajinaca na borbenim avionima F-16 je počela

"Prerano je da se kaže kada će ova odluka da bude donesena. Ali činjenica da je obuka počela daje nam mogućnost da odlučimo i da isporučimo avione i tada će piloti moći da lete njima", istakao je Stoltenberg.

On je dodao da je ranije ove nedjelje posjetio Vašington kako bi razgovarao sa američkim predsjednikom o pripremama za NATO samit u Vilnjusu (11-12. jul).

Među glavnim temama razgovora bila je pomoć za Ukrajinu, potreba da se ojača ulaganje u odbranu NATO-a i druga važna pitanja za Alijansu.

Bajden: Zelenski garantovao da avioni

Bajden: Zelenski garantovao da avioni "F-16" neće napadati Rusiju

Dvodnevni ministarski sastanak NATO-a počeo je danas u Briselu, a glavna tema će biti nastavak pomoći Ukrajini.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: