Belgija

Štrajkovi zbog rasta troškova otkazali letove u Briselu

  • Извор: СРНА
  • 20.06.2022. 12:22

Dan štrajkova u Belgiji zbog troškova života primorao je danas briselski aerodrom da otkaže sve odlazeće letove i zaustavio mnoge autobuske linije širom zemlje.

Sindikati su saopštili da očekuju da će desetine hiljada ljudi prisustvovati protestu u Briselu. Željeznički saobraćaj funkcioniše djelimično kako bi se omogućilo demonstrantima da se približe glavnom gradu.

Briselski aerodrom saopštio je da ne može da dozvoli polazak putničkih letova jer se industrijska akcija proširila na osoblje obezbjeđenja. Lokalni javni prevoz je maksimalno smanjio usluge.

Inflacija je u junu u Belgiji dostigla devet odsto, odražavajući nagli rast cijena u drugim zemljama uglavnom zato što je ruska operacija u Ukrajini pogodila snabdijevanje žitom i izazvala skok cijena energije.

Premijer Aleksandar de Kro rekao je da su belgijski radnici bolje zaštićeni od svojih kolega u većini drugih zemalja EU jer su plate indeksirane na inflaciju.

On je za javni servis RTBF rekao da je Vlada produžila mjere za smanjenje poreza na promet gasa, struje i goriva do kraja godine.

Тагови: