Међународни кривични суд

Суд у Хагу био на мети хакера, циљ шпијунажа

  • Извор: СРНА
  • 20.10.2023. 16:33

Међународни кривични суд (МКС) саопштио је данас да су у септембру били на удару хакерског упада и да је то био случај покушаја шпијунаже са циљем ометања мандата суда за истраживање ратних злочина широм свијета.

Суд није могао да потврди ко је одговоран за упад и није објављено да ли су украдени неки осјетљиви подаци.

"Доступни докази указују на то да је у питању био циљани и софистицирани напад чији је циљ била шпијунажа. Напад може бити тумачен као озбиљан покушај да се наруши мандат суда", наводи се у саопштењу.

У суду се налазе осјетљиви подаци повезани са истрагама наводних ратних злочина, попут текстова, фотографија и свједочења особа које би могле бити угрожене уколико би њихов идентитет био откривен.

Тужилаштво МКС тренутно, између осталих, води 17 истрага о наводним злочинима у Украјини, Уганди, Венецуели, Авганистану и на палестинским територијама.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм