Министарство иностраних послова Кине

Супротставити се тајванском сепаратизму

  • Извор: СРНА
  • 13.01.2024. 21:04

Министарство иностраних послова Кине саопштило је да вјерује да ће међународна заједница подржати Пекинг у супротстављању тајванском сепаратизму.

- Увјерени смо да ће се међународна заједница и даље држати принципа "једне Кине", да ће разумјети и подржавати супротстављање кинеског народа сепаратистичкој дјелатности на Тајвану, као и његовој тежњи да заврши праведан посао националног уједињавања - наведено је у саопштењу.

Чен Бинхуа, портпарол кинеске канцеларије за питање Тајвана, рекао је да ће Кина чврсто успротивити сваком поступку чији је циљ унапређење независности Тајвана, те мијешању спољних сила у њена унутрашња питања.

- Поштоваћемо консензус из 1992. године у којем се наводи принцип једне Кине и који је чврсто против сепаратистичких поступака с циљем остваривања независности Тајвана и мијешања спољних снага - истакао је Бинхуа.

Захарова: Тајван је интегрални дио Кине

Захарова: Тајван је интегрални дио Кине

Према његовим ријечима, Пекинг ће радити са свим политичким групацијама тајванског друштва на унапређењу сарадње, на мирним односима са Тајваном, те на "присаједињењу домовини".

Раније данас је објављено да је кандидат тајванске Демократске прогресивне партије Лај Чангте побиједио на изборима за лидера тог кинеског региона.

Бинхуа је нагасио да резултати данашњих избора на Тајвану показују да Демократска народна партија не представља мишљење свих на острву, додајући да је Тајван дио Кине.

Лајова Демократска напредна странка заступа став о одвојеном идентитету Тајвана и одбацује територијалне тврдње Кине.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.