Indonezija

Suspendovana prodaja sirupa nakon smrti gotovo stotinu djece

  • Извор: СРНА
  • 20.10.2022. 16:36

Vlasti Indonezije suspendovale su prodaju svih sirupa i tečnih lijekova nakon smrti gotovo stotinu djece.

Indonežanske vlasti saopštile su da su u sirupu pronašle sastojke povezane sa akutnim oštećenjima bubrega od čega je umrlo 99 djece.

Nije poznato da li je lijek uvezen ili je u pitanju domaća proizvodnja.

Zvaničnici indonežanskih zdravstvenih službi rekli su da im je prijavljeno oko 200 slučajeva sličnih simptoma kod djece.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je početkom mjeseca globalno upozorenje na četiri vrste sirupa protiv kašlja koji su povezani sa smrću 70 djece u Gambiji.

Rezultati analiza SZO pokazali su da je u sirupima, koji su proizvod indijske farmaceutske kompanije, neprihvatljive količine dijetelin-glikola i etilen-glikola.

Indonežanski ministar zdravlja Budi Gunadi Sadikin izjavio je da su isti hemijski sastojci pronađeni i u određenim lijekovima koji su korišteni u toj zemlji.

Međutim, on nije objavio koliko je slučajeva povezano sa ovim otrovnim sastojcima.


(Foto: Freepik.com)

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.