Federika Mogerini

Sve zemlje dužne da zaštite slobodu izražavanja

  • 31.10.2018. 20:35

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini istakla je da su sve zemlje u EU i izvan nje dužne da ispune svoje obaveze zaštite slobode izražavanja i bezbjednosti novinara tako što će im omogućiti odgovarajuće pravno okruženje, ozbiljno reagovati na prijetnje novinarima i aktivno progoniti stvarne napade.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, 2. novembra, Mogerinijeva je izrazila očekivanje da će sve države ojačati preventivne mjere i uspostaviti bezbjednosne mehanizme u skladu s Akcionim planom UN za bezbjednost novinara i problem nekažnjavanja.

Mogerinijeva je istakla da je u doba sve većeg širenja dezinformacija novinarima potrebno zagarantovati bezbjednost kako bi mogli i dalje tačno da izvještavaju u korist i u interesu svih građana, saopšteno je iz EU.

"EU će se i dalje služiti svim odgovarajućim instrumentima spoljne politike i finansijskim instrumentima kako bi poboljšala kvalitet novinarstva, pristup javnim informacijama i slobodu izražavanja. Nastaviće finansirati Evropski centar za slobodu štampe i medija, te pružati ciljanu zaštitu putem programa za zaštitnike ljudskih prava", dodala je ona.

Visoki predstavnik EU je navela da je previše novinara izloženo prijetnjama i napadima samo zato što obavljaju svoj posao, a da počinioci često uopšte ne budu kažnjeni, te istakla da demokratija ne može funkcionisati bez slobodnih, raznovrsnih i nezavisnih medija.

"Novinari i medijski akteri iz cijelog svijeta pozivaju države, državne službenike, korporacije i društvo u cjelini da snose odgovornost za svoja djela", rekla je ona.

Mogerinijeva je podsjetila da je na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN 2. novembar proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, kojim se odaje počast svim novinarima širom svijeta koji su izgubili živote i pretrpjeli napade obavljajući svoj posao.

"Odajemo počast i svim hrabrim novinarima koji nastavljaju s radom svojih kolega koji više nisu u mogućnosti obavljati svoja istraživanja. Ubistva istraživačkih novinara Dafne Karuane Galicije i Јana Kucijaka u EU dokaz su da nijedan region na svijetu nije imun na takve zločine", podvukla je Mogerinijeva.

Ona je naglasila da se ti zločini moraju temeljno istražiti i krivično goniti, kao što je slučaj s ubistvom novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Zatražili smo i očekujemo od Saudijske Arabije saradnju na temeljnoj, vjerodostojnoj i transparentnoj istrazi. Istrajavamo na tome da je potrebno pojasniti okolnosti njegove smrti, te da se u potpunosti utvrdi odgovornost svih odgovornih osoba", navela je Mogerinijeva.

Prema njenim riječima, u mnogim je zemljama narušavanje i smanjenje prostora za slobodno novinarstvo zabrinjavajuća tendencija, čime se često dovodi u pitanje vjerodostojnost medija, te diskredituje i slabi njihov rad.

"Novinarima treba omogućiti da rade u sigurnom i zaštićenom okruženju, na internetu i drugdje, bez opasnosti od uznemiravanja, političkog pritiska, cenzure ili progona. Čvrst pravni sistem mora štititi medijske kuće i novinare u cijelom svijetu kako bi mogli obavljati svoj posao potpuno nezavisno", rekla je Mogerinijeva.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.