Церемонија 11. марта

Шведска ушла у НАТО

  • Извор: РТ Балкан
  • 07.03.2024. 15:30

Протокол о приступању Шведске НАТО блоку ступио је на снагу данас, 7. марта 2024. године, саопштио је амерички Стејт департмент.

Ова скандинавска држава постала је 32. чланица Северноатлантске алијансе. Како је пренео шведски канал ТВ4, церемонија подизања Шведске заставе у сједишту НАТО-а у Бриселу биће одржана 11. марта.

Информацију о пријему Шведске потврдио је и премијер Шведске Улф Кристерсон, указујући да су данас све државе чланице НАТО-а прихватиле протокол о приступању те земље Алијанси.

Кијев признао: На страни ОС Украјине боре се плаћеници из 50 земаља

Кијев признао: На страни ОС Украјине боре се плаћеници из 50 земаља

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је позвао Шведску да приступи Сјеверноатлантској алијанси, указао је премијер и нагласио да ће Шведска ускоро постати 32. чланица НАТО-а.

Предсједник Мађарске Тамаш Суљок потписао је у уторак, 5. марта, нацрт закона којим је одобрено приступање Шведске НАТО-у, чиме су све чланице Алијансе прихватиле захтјев званичног Стокхолма.

Хелсинки и Стокхолм су предали захтјев за улазак у блок након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини. Финска је званично постала 31. чланица алијансе 4. априла 2023. године.

Нови земљотрес у Хрватској, трећи у неколико сати

Нови земљотрес у Хрватској, трећи у неколико сати

Пријем Шведске у војни блок ће имати негативне посљедице, указао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Према његовим ријечима, Русија ће предузети мере сличне онима које се развијају у контексту већ завршеног приступања Финске.

Предсједник Русије Владимир Путин потписао је 6. фебруара указ којим је и званично наредио формирање нова два војна округа – Лењинградски и Московски. Један од разлога формирања нових војних округа, како је Путин објаснио новинару Павлу Зарубину, било је ширење НАТО-а према руској граници, тј. приступање Финске блоку.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм