Istraga

Švedsko tužilaštvo: Državni akter najvjerovatnije kriv za eksplozije na Sjevernom toku

  • Извор: Курир
  • 06.04.2023. 18:39

Švedsko tužilaštvo je danas objavilo da je "državni akter" najvjerovatniji krivac za prošlogodišnje eksplozije na gasovodu Sjeverni tok u Baltičkom moru, koje se smatraju sabotažom.

Tužilaštvo je, međutim, upozorilo da identitet počinioca još nije poznat i da će biti teško utvrditi ga, s obzirom na okolnosti.

Švedske vlasti navode da žele da utvrde da li su eksplozije pripremane na teritoriji Švedske i da je istraga tužilaštva fokusirana na ispitivanje da li su tim činom bili ugroženi interesi ili bezbjednost te zemlje.

Njemački novinari koji se bave tim slučajem prošlog mjeseca su citirali riječi neimenovanih zvaničnika da su pet muškaraca i žena koristili jahtu koju je ukrajinska kompanija u Poljskoj iznajmila radi izvođenja napada. Ukrajinska vlada je negirala da je umiješana u taj slučaj.

Na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2, koji vode od Rusije do Njemačke kroz Baltičko more, otkrivena su četiri curenja gasa 26. i 27. septembra prošle godine.

Dva curenja su bila u švedskoj ekonomskoj zoni, sjeveroistočno od danskog ostrva Bornholm, a dva u danskoj ekonomskoj zoni, jugoistočno od Bornholma.

I švedska i danska seizmička mjerenja pokazala su da su se eksplozije dogodile nekoliko sati prije nego što su otkrivena curenja gasa.

Istražitelji u Danskoj, Švedskoj i drugim zemljama odmah su posumnjali da su eksplozije bili namjerni napadi i smatraju ih sabotažom. Gasovodi u vrijeme eksplozija nisu bili u funkciji zbog spora Rusije i Evropske unije oko ruske invazije na Ukrajinu.

SAD i neki njihovi saveznici dugo su kritikovali gasovode Sjeverni tok 1 i 2, upozoravajući da predstavljaju rizik po energetsku bezbjednost Evrope jer povećavaju njenu zavisnost od ruskog gasa.