Zapadna Sahara

Svi pričaju o Maroku: Oni imaju jedan ‘zaboravljeni’ problem

  • Извор: Кликс
  • 15.12.2022. 15:31

Veličanstven uspjeh reprezentacije Maroka obradovao je mnoge navijače u zemljama sa muslimanskim stanovništvom.

Iako je sport sport, a politika politika, mnogi su nečije sportsko opredjeljenje pokušali tumačiti kroz određene političke prizme.

To je bio povod da se podsjeti na jednu političku epizodu zaboravljenog problema koji se odnosi na Maroko.

Na ovom ne tako dalekom zapadu Afrike, jedan narod, koji živi na prostoru Zapadne Sahare, bori se za slobodu i pravo na vlastitu domovinu, što im uskraćuje upravo Maroko, piše “Klix“.

Zapadna Sahara je sporna teritorija u sjeverozapadnoj Africi koji je trenutno pod okupacijom Maroka. Na teritoriju, koja je do 1975. bila španska kolonija, pravo polažu i Maroko i Demokratska Arapska Republika Sahravi (SADR), vlada u egzilu koju neke zemlje priznaju kao legitimnu vlast u Zapadnoj Sahari.

Sukob oko Zapadne Sahare započeo je kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih, dok je Španija pripremala da se povuče iz svoje kolonije, a narod Sahravi nastojao je uspostaviti nezavisnu državu.

Godine 1975. Maroko i Mauritanija potpisali su Madridski sporazum kojim su međusobno podijelili teritoriju.

Međutim, oslobodilački pokret Sahravija, Front Polisario, borio se protiv marokanske i mauritanske okupacije, a 1979. godine Mauritanija se povukla iz Zapadne Sahare.

Od tada je Maroko nastavio okupaciju Zapadne Sahare, a sukob je ostao neriješen. Marokanska vlada izgradila je niz vojnih baza, poznatih kao Marokanski zid, kako bi odbranila okupiranu teritoriju i spriječila Front Polisario u napadima.

Marokanski zid jedno je od najdužih vojnih utvrđenja na svijetu i mnogi aktivisti osuđuju njegovu izgradnju.

Marokanska okupacija Zapadne Sahare nije univerzalno priznata, a Ujedinjene nacije su pozvale na referendum o samoodređenju naroda Sahravi.

Godine 1991. između Maroka i Fronte Polisario postignut je sporazum o prekidu vatre, a UN su uspostavile Misiju za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO) za nadzor sprovođenja sporazuma i pripremu referenduma.

Ali, referendum još nije održan, a sukob oko Zapadne Sahare se nastavlja.

Posljednjih godina se situacija u Zapadnoj Sahari zakomplikovala uključivanjem drugih zemalja u sukob.

Alžir, koji podupire SADR i Frontu Polisario, pružio je pomoć i diplomatsku podršku Sahravi narodu da ostvare svoju državu.

Maroko je, sa druge strane, dobio podršku od zemalja poput Francuske i Sjedinjenih Država. Uplitanje spoljnih sila otežalo je pronalaženje rješenja sukoba, a Zapadna Sahara i dalje je sporno područje.

Stanje ljudskih prava u Zapadnoj Sahari takođe izaziva veliku zabrinutost međunarodne zajednice.

Marokanska vlada kritikovana je zbog postupanja sa sahravskim aktivistima i pristalicama SADR-a te zbog ograničenja slobode izražavanja i okupljanja.

Grupe za ljudska prava dokumentovale su slučajeve nasumičnog pritvaranja, mučenja i drugih zlostavljanja od strane marokanskih snaga bezbjednosti u Zapadnoj Sahari.

U Maroku Zapadna Sahara je jedno od nacionalnih pitanja, većina stanovništva smatra da bi teritorija ove zemlje trebala zauvijek biti pod kontrolom marokanskih vlasti, pa su tako i fudbalski reprezentativci prije nekoliko dana slavili uspjeh pjevajući pjesmu u kojoj se slavi okupacija Zapadne Sahare.

S druge strane većina Saharavija i boraca za ljudska prava, smatra da je marokanska okupacija Zapadne Sahare ilegalna, prisilna i protivna međunarodnom pravu.

Isto smatraju i brojne međunarodne organizacije kao što je Human Rights Watch, Međunarodni Crveni krst i druge, ali ne i vlasti Sjedinjenih Američkih Država.

Maroko nastavlja lobiranje na međunarodnoj sceni pa je tako između ostalog 2020. godine potpisan istorijski sporazum o normalizaciji odnosa i priznanja Izraela, a zauzvrat su SAD priznale pravo Maroka na okupaciju Zapadne Sahare.

Na ovaj sporazum i priznavanje marokanske aneksije burno su reagovali u Alžiru odakle su poručili da je sporazum ujedno i izdaja Palestinaca.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.