Све је договорено

Свијет ускоро добија нову државу

  • 21.03.2024. 22:45

Парламент Венецуеле одобрио је данас стварање нове државе под називом Гвајана Есекиба на територији региона Есекибо, којим управља Гвајана.

Закон којим се одобрава нова држава, названа Гвајана Есекиба, ступиће на снагу чим буде објављен у званичном службеном гласнику. Границе државе биле би Атлантски океан на сјеверу, Бразил на југу, Гвајана на истоку и Венецуеланске државе Делта Амакуро и Боливар на западу, наводи се у закону.

У закону се наводи и да ће град Тумеремо у Боливару бити главни град до постизања, како се истиче, "практичног и обострано прихватљивог рјешења" са Гвајаном.

Венецуела и Гвајана договориле су се прошлог децембра да избјегавају било какву употребу силе и да не ескалирају тензије у спору након састанка Мадура и његовог гвајанског колеге. Међународни суд правде (МСП) треба да одлучи којој земљи припада територија Есекиба, а венецуеланска влада је рекла да не признаје МСП и да јој и децембарски референдум којим је подржано стварање нове државе, даје право да контролише Есекибо и дозвољава нафтна истраживања у том региону.

Изборне власти Венецуеле саопштиле су да је више од 10 милиона грађана гласало на децембарском референдуму, али до сада нису објавиле резултате. Гвајана је рекла да се о њеним границама не може дискутовати и да ће бранити свој суверенитет.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм