Oko dvadesetak agencija

Svjetski obavještajci na tajnom sastanku u Singapuru: O čemu se pričalo?

  • 04.06.2023. 12:51

Viši zvaničnici iz oko dvadesetak najvećih svjetskih obavještajnih agencija održali su tajni sastanak ovog vikenda na marginama Šangri-La dijaloga, bezbjednosnog skupa u Singapuru.

Ovakve sastanke organizuje singapurska vlada i oni se održavaju u diskreciji, u odvojenim prostorijama pored bezbjednosnog samita već nekoliko godina unazad, reklo je za Rojters petoro ljudi koji su potvrdili informaciju o održanom sastanku. 

O ovim sastancima ranije nije izvještavano, navedeno je u tekstu.

Erdoganov

Erdoganov "čuvar tajni" i prvi obavještajac: Ko je novi šef turske diplomatije?

Sjedinjene Američke Države predstavljala je direktorka Nacionalne obavještajne službe Avril Hajns, čelnica američke obavještajne zajednice, a svoje predstavnike na sastanku je imala i Kina, pa su se zvaničnici dvije zemlje sastali iza zatvorenih vrata, na tajnom sastanku, uprkos tenzijama između dvije super sile. Prisutna je bila je zvaničnica indijske obavještajne službe.

"Imajući u vidu brojnost zemalja koje su bile zastupljene, ovo je način produbljivanja razumijevanja namjera i crvenih linija", rekao je neimenovani sagovornik upućen u razgovore.

On je objasnio da postoji prećutni dogovor između obavještajnih agencija da one mogu da kontaktiraju kada to teže ide od ruke u formalnim, diplomatskim razgovorima.

Njemačke obavještajne službe u problemu: Traže se špijuni, ali nema ko da radi!

Njemačke obavještajne službe u problemu: Traže se špijuni, ali nema ko da radi!

"To je vrlo važan činilac u vremenu tenzija i skup u Singapuru pomaže da se to promoviše", rekao je sagovornik.

Iz službe za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Singapura saopšteno je da su na Šangri-la dijalogu prisustvovali i viši zvaničnici iz obavještajnih agencija koji su imali prilike da se sastanu sa svojim kolegama. Kako su dodali, Ministarstvo odbrane pomaže u organizovanju takvih sastanaka na bilateralnom ili multilateralnom nivou, a učesnici ih smatraju vrlo korisnim.

Ambasada SAD u Singapuru saopštila je da nema informacije o sastanku, dok kineska i indijska vlada nisu željele da komentarišu ovu temu.

Podsjeća se da su SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland udružene u organizaciju Pet očiju, mrežu u okviru koje, između ostalog, razmijenjuju šire obavještajne podatke, i zvaničnici njihovih agencija često se sastaju. Međutim, veći sastanci obavještajne zajednice su retki i gotovo nikada se ne objavljuju javnosti.

Šef njemačke obavještajne službe: Ne postoje nikakvi znaci slabljenja Rusije

Šef njemačke obavještajne službe: Ne postoje nikakvi znaci slabljenja Rusije

Prema navodima Rojtersa, na singapurskom sastanku bilo je, prema nezvaničnim informacijama, riječi o rusko-ukrajinskom sukobu i međunarodnom kriminalu, dok su u četvrtak uveče obavještajci imali neformalni sastanak.  

Kako se navodi, ruski predstavnici nisu bili prisutni na ovom sastanku, kao ni ukrajinski – zamjenik ministra odbrane ove zemlje Vladimir Havrilov koji je učestvovao u Šangri-La dijalogu, nije bio na ovim sastancima.

Drugi izvor rekao je da je ton na sastancima bio kooperativan, a ne konfrontacijski.

Na Šangri-La dijalogu, onom zvaničnom i neskrivenom, najvećem azijskom bezbjednosnom skupu, kako ga još zovu, bilo je prisutno više od 600 delegata iz 49 zemalja koji su učestvovali na plenarnim sesijama tokom tri dana trajanja skupa, ali i sastancima iza zatvorenih vrata na bilateralnom i multilateralnom nivou, piše RT Balkan.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм