Ово је главни разлог

Угрожена ефикасност швајцарске обавјештајне службе

  • Извор: Телеграф
  • 26.03.2024. 18:07

Ефикасност швајцарске обавјештајне службе је угрожена због кадровских проблема, што је резултирало оснивањем агенције за реорганизацију, саопштило је данас надлежно надзорно тијело.

У саопштењу се наводи да су уочени озбиљни недостаци у кадровској администрацији и руковођењу Федералном обавјештајном службом (ФИС), преноси портал Swissinfo.ch.

Због уочених недостатака, швајцарска обавјештајна служба током посљедњих година није увијек била у стању да оствари пун учинак, упозорили су швајцарски званичници.

"Имам утисак да је ФИС било веома тешко да буде ефикасан на свим фронтовима. Надзорно тијело је утврдило значајне грешке у кадровским досијеима ФИС и тај процес траје", рекла је данас на конференцији за новинаре у Берну Приска Фишер, шеф независног надзорног органа Федералне обавјештајне службе (АБ-НД).

У извјештају надзорног органа за 2023. годину наводи се да су издате различите препоруке у вези са документацијом кадровске службе.

Између осталог препоруке се односе на процедуре спровођења разговора и оцјењивања запослених и примену дефинисаних процедура у посебно критичним ситуацијама, а за спровођење ових препорука одговорно је швајцарско министарство одбране.

ФИС је прије мјесец дана саопштио да су уведене и мјере унутрашње безбједности како би се спријечио одлив повјерљивих података.

Трансформацијом обавјештајне службе руководи директор Кристијан Даси који је на функцији од априла 2022. године.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.