Zbog "nestabilne situacije"

SZO odložila procjenu vakcine Sputnjik V

  • Извор: Б92
  • 16.03.2022. 22:18

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u srijedu da je njena procjena ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik V za sada odložena zbog "nestabilne situacije".

Stručnjak SZO za vakcine dr Marianhela Simao rekla je na brifingu za novinare da su zvaničnici zdravstvene agencije UN prvobitno trebalo da posjete Rusiju 7. marta kako bi procijenili postrojenja u kojima se proizvodi Sputnjik V — samo nekoliko nedjelja nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

"Ove inspekcije su odložene za kasniji datum", rekla je Simao. "Na procjenu, zajedno sa inspekcijama, uticala je situacija", rekla je ona, objašnjavajući da je rezervacija letova bila teška i da je bilo problema sa kreditnim karticama "i još nekih operativnih problema".

Zapadne zemlje su uglavnom zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione nakon što je Rusija napala Ukrajinu i uvela široke sankcije ruskim finansijskim institucijama. "O tome je razgovarano sa ruskim podnosiocima zahtjeva i novi datumi će biti određeni što je prije moguće", rekao je Simao.

SZO od prošle godine procjenjuje rusku vakcinu Sputnjik V za dobijanje dozvole za upotrebu u hitnim slučajevima. Ovlašćenje bi omogućilo kupovinu Sputnjika V kao dio napora Kovaksa koji podržavaju UN da distribuira vakcine širom svijeta, i dalo bi kredibilitet vakcini koja je "često kritikovana", navodi "Usnews".


  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.