Povećana opasnost

SZO preporučila Ukrajini da uništi patogene iz laboratorija

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 11.03.2022. 08:26

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je Ukrajini da uništi opasne patogene koji se nalaze u laboratorijima javnoga zdravstva u toj zemlji kako bi spriječila mogućnost njihovog "bijega" i širenja bolesti među stanovništvom.

Stručnjaci za biološku bezbjednost upozoravaju da su ulazak ruskih trupa u Ukrajinu i bombardovanje gradova povećali opasnost od bijega patogena u slučaju oštećenja bilo koje od tih laboratorija.

Kao i u mnogim drugim zemljama, laboratoriji javnog zdravstva istražuju kako umanjiti prijetnju od opasnih bolesti koje pogađaju životinje i ljude, među kojima je i najnoviji virus korona. Ukrajinske laboratorije primaju podršku od SAD, Evropske unije i SZO.

SZO je na pitanja Rojtersa o njihovoj saradnji s Ukrajinom prije i tokom ruske invazije, odgovorio da je sarađivao s ukrajinskim javnozdravstvenim laboratorijima nekoliko godina radi osiguravanja bezbjednosnih praksi koje pomažu spriječiti “nesreće ili namjerno puštanje patogena”, piše Jutarnji list.

“SZO je, u okviru svoga rada, preporučio ukrajinskom Ministarstvu zdravstva i drugim odgovornim tijelima da unište opasne patogene i spriječe mogućnost njihova ‘bijega’”, odgovorio je SZO.

Nisu, međutim, rekli kada je ta preporuka iznesena niti su naveli pojedinosti o vrstama patogena ili toksina koji se nalaze u ukrajinskim laboratorijima.