Упозорење

СЗО се огласио о "болести Икс"

  • Извор: Мондо.ба
  • 18.01.2024. 17:50

Генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Гебрејесус упозорио је на могућност нове пандемије и непознате болести, коју у овој организацији називају "болест Икс".

"Не би требало да се суочимо са стварима неприпремљени, можемо да се припремимо и за неке непознате ствари. Зато што се ради о заједничком непријатељу и без заједничког одговора, почевши од приправности, суочићемо се с истим проблемом као што је био и ковид. Боље је да предвидимо нешто што може да се догоди", рекао је Гебрејесус.

Свјетска здравствена организација користи термин "болест Икс" како би означила инфекцију са потенцијалом да изазове сљедећу епидемију или нову глобалну пандемију, као што је био ковид. Може да се покаже као нови патоген који још није познат ни међу животињама. Термин за ову заразу први пут је употребљен 2017. године, наводи NewScientist и додаје да болест још увијек не постоји, али би једног дана могла да се појави.

Шта је болест Икс и зашто се толико о њој прича?

Шта је болест Икс и зашто се толико о њој прича?

"Земљама су потребни бољи системи раног упозоравања на нове болести, а здравствене службе морају да постану отпорније на неочекивани пораст. Када су болнице због короне биле пуне изнад својих капацитета, изгубили смо много људи јер нисмо могли да управљамо њима. Није било довољно простора, није било довољно кисеоника", рекао је Тедрос.

Да би се спријечило да се иста ствар догоди када "болест Икс" нападне, Тедрос каже да здравствене службе морају да буду у могућности да прошире своје капацитете. Највећи проблем је што се још увијек не зна шта ће тачно бити "болест X". "Шта год да је ова болест, морамо да се припремо за њу", рекао је Тедрос Гебрејесус.

Оптужени да су измислили болест сина и узели 140.000 КМ

Оптужени да су измислили болест сина и узели 140.000 КМ


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.