Majmunske boginje

SZO: Širenje oboljenja se može spriječiti hitnim reagovanjem

  • Извор: СРНА
  • 27.05.2022. 14:21

Prioritet treba da bude zaustavljanje širenja majmunskih boginja u zemljama u kojim ovo oboljenje nije endemsko, a to može biti ostvareno kroz brzo reagovanje, rekla je danas višerangirani zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ Silvi Brajand.

Majmunske boginje su obično blaga viralna infekcija i endemična za dijelove zapadne i centralne AFrike, ali zabrinutost izaziva širenje na druge države u Evropi i SAD.

Do sada je više od 200 slučajeva potvrđeno ili se sumnja na majmunske boginje u dvadesetak država gdje bolest nikada ranije nije bila prisutna.

"Smatramo da se uvođenjem ispravnih mjera širenje oboljenja bolest može lako suzbiti", naglasila je Brajandova tokom obraćanja članicama na godišnjoj skupštini SZO.

Ona je istakla da ima prostora za sprečavanje daljeg širenja i od šire javnosti zatražila je da ne brine pošto je širenje mnogo sporije od drugih vrsta virusa, kao što je korona.

Zvaničnici SZO napominju da za sada nema potrebe za masovnom vakcinacijom, ali da bi imunizacija trebalo da bude usmjerena na osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim. 

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.