Najmanje 37 žrtava

Tajlanđani u žalosti, masakr u vrtiću preživjelo samo jedno dijete

  • Извор: Индекс
  • 07.10.2022. 09:19

Najmanje 37 ljudi ubijeno je u masakru na sjeveroistoku Tajlanda, a većina ubistava dogodila se u dječjem vrtiću u Nong Bua Lamphuu. Među ubijenima su 23 djeteta. Ovaj nezapamćeni zločin počinio je bivši policajac Panya Khamrab, i to pod uticajem droga.

BBC piše da je preživjelo samo jedno od djece koja su bila u vrtiću. Roditelji ubijenih okupili su se ispred vrtića uplakani i u rukama držeći dječje igračke. Jedna je majka neutješno plakala grleći omiljenu dekicu ubijenog sina i njegovu još uvijek polupunu bočicu mlijeka. 

Unuk Nuankanjane Sole bio je jedan od ubijenih. Imao je samo četiri godine. Čim je čula šta se dogodilo, otrčala je u vrtić. 

"Požurila sam provjeriti popis imena i vidjela ime svog unuka. Pala sam u nesvijest. Bio je tako drago dijete. Pričljiv, zaigran, stalno je tražio da mu kupim neke igračke", rekla je njegova baka.

"Ovo je nešto na šta nisam mogla ni pomisliti"

Shrvani roditelji i porodice ostavljali su bijele ruže na stepenice dječje sobe u vrtiću. Buarai Tanontong i njena kćerka bile su među njima. Među ubijenima su i oba njena trogodišnja unuka. 

"Nisam mogla spavati, ne mogu vjerovati da su ubijeni moji unuci", rekla je. 

Naliwan Duangkot (21), koja je izgubila svog dvogodišnjeg nećaka Kamrama u jaslicama, tješila je dječakovu majku Panitu Prawannu. 

"Prije nego što je ubijen želio je jesti picu. Bili smo jako tužni što mu prije nismo kupili picu. Bio je drag, jako ljubazan, uvijek je dijelio stvari s djecom, sa svima", rekla je Naliwan za AFP.

Direktorica vrtića Nanticha Panchum rekla je da u vrtiću obično bude 92 djece, ali da je zbog lošeg vremena i kvara na autobusu u vrtiću bilo njih 24.

"Ovo je nešto na što nisam mogla ni pomisliti. Ne znam šta i kako dalje. U ovom trenutku ne mogu misliti ni na šta", rekla je Nanticha za BBC. 

Djeca ubijena dok su spavala

Ubica je u svom krvavom pohodu koristio i hladno i vatreno oružje, a djecu je izbo dok su spavala. Dok je bježao iz vrtića, pucao je u prolaznike. Kad se vratio kući, ubio je suprugu, dijete I na kraju sebe. Tajlandska policija dala je više detalja o masakru.

"Nakon pregleda mjesta zločina otkrili smo da je ubica pokušao provaliti u vrtić i da je uglavnom koristio nož kako bi počinio zločin, ubivši nekoliko djece, dok ih je nekoliko preživjelo", rekao je šef tajlandske nacionalne policije Damrongsak Kittiprapat.

Šef policije rekao je da je napadač tada izašao i počeo ubijati prolaznike, piše Index.

"Tada je izašao i počeo pištoljem i nožem ubijati svakoga koga je sreo na putu sve dok nije stigao svojoj kući. Opkolili smo kuću i tada smo otkrili da je počinio samoubistvo", rekao je.

Ubicu čekalo sudsko ročište zbog posjedovanja droge

Šef policije rekao je da je osumnjičeni to jutro imao sudsko ročište u vezi sa  optužbama za posjedovanje droge. 

"Nije prestao s konzumiranjem droge kada je izašao iz zatvora. Moguće je da je halucinirao i bio pod stresom pa je počinio zločine. Počeo je s dječjim vrtićem, a zatim je nastavio sa zločinima u svom domu", rekao je Kittiprapat.

(Foto: Tanjug AP)

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.