Амбициозни пројекат

Тајван представио своју прву домаћу подморницу

  • Извор: Агенције
  • 29.09.2023. 08:54

Тајван је представио прву подморницу домаће производње.

Тајван је представио своју прву подморницу домаће производње, што је велики корак у вишегодишњем пројекту усмјереном на јачање одбране острва и одвраћање кинеске морнарице.

Тајван, који Кина сматра својом територијом, учинио је програм аутохтоних подморница кључним дијелом амбициозног пројекта модернизације својих оружаних снага док Пекинг организује готово свакодневне војне вјежбе како би потврдио свој суверенитет, наводи Ројтерс.

Тајванска предсједница Тсаи Инг-вен, која је покренула тај пројект када је преузела дужност 2016, показала је прву од осам нових подморница у јужном граду Каохсјунгу, пренио је Танјуг.

Шведска у проблему: Премијер тражи помоћ војске, букти крвави улични рат

Шведска у проблему: Премијер тражи помоћ војске, букти крвави улични рат

"У прошлости се подморница домаћег развоја сматрала немогућим задатком. Али данас пред нашим очима стоји подморница коју су пројектовали и произвели грађани наше земље", рекла је Тсаи, додајући да ће она играти важну улогу у јачању способности морнарице за "асиметрично ратовање".

"Чак и ако постоје ризици и без обзира колико изазова има, Тајван мора предузети овај корак и допустити националној одбрамбеној политици да расте и цвјета", рекла је она.

Програм се ослањао на стручност и технологију из неколико земаља, што је напредак за дипломатски изоловани Тајван, наводи Ројтерс.

Тајван се нада да ће до 2027. размјестити најмање двије такве домаће подморнице, а могуће и опремити касније моделе пројектилима, рекао је вођа програма развоја овог мјесеца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: