Примијетили авионе

Тајван тврди да Кина поново спроводи војне активности

  • Извор: Аваз
  • 19.11.2023. 10:13

Тајван је саопштио да је данас дошло до нове кинеске војне активности око тог острва, пошто је девет војних авиона прешло средњу линију Тајванског мореуза, док су ратни бродови изводили вјежбу "војне борбене готовости", пренио је Ројтерс.

Незванична линија раздвајања 

Тајпеј је изражавао протесте током претходне четири године на редовне кинеске војне патроле и вјежбе у близини острва.

Британска новинска агенција наводи да се посјетом кинеског предсједника Си Ђинпинга Сан Франциску и сусрету са америчким колегом Џоом Бајденом, обим војне активности смањио.

Међутим, тајванско министарство одбране је саопштило да је од јутрос примијетило девет кинеских авиона како прелазе средњу линију Тајванског мореуза, која је раније, како се наводи, била незванична линија раздвајања двије стране, а коју сада кинески авиони редовно прелијећу.

"Прате ситуацију"

Авиони који су учествовали у вјежби су Су-30 и Ј-10, као и авион за електронско ометање, додало је министарство из Тајпеја и напоменуло да су те авионе пратили ратни бродови Кине.

- Тајван је послао своје снаге да прате ситуацију - истакло је министарство.

Кина каже да се њене војне активности у близини Тајвана дешавају због „дослуха“ између тајванских сепаратиста и Сједињених Држава, али и да жели да заштити територијални интегритет Кине.

Тајванска влада одбацује суверенитет Пекинга и тврди да само тајвански народ може да одлучује о својој будућности.

Тајван је био у главном фокусу разговора Бајдена и Сија у Сан Франциску ове седмице.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм