Presuda Vrhovnog suda

Talibani izvršili drugu javnu egzekuciju: Pogubljenje izveo žrtvin sin automatskom puškom

  • Извор: Кликс
  • 21.06.2023. 10:29

Avganistanski talibani u utorak su izveli drugo potvrđeno javno pogubljenje otkako je ta grupa preuzela vlast 2021. godine.

Sud je osudio na smrt čovjeka identifikovanog samo kao Ajmala iz glavnog grada Kabula koji je proglašen krivim za ubistvo petoro ljudi u dva odvojena incidenta prošle godine.

Talibani zabranili ženama da posjećuju restorane sa baštama i parkove

Talibani zabranili ženama da posjećuju restorane sa baštama i parkove

Pogubljenje je automatskom puškom izvršio sin Siada Walija, jednog od petorice muškaraca koje je ubio Ajmal. Dogodilo se ispred džamije u blizini kancelarije pokrajinskog guvernera u istočnoj pokrajini Laghman prema islamskom zakonu, stoji u saopštenju visokog suda.

Rođaci druge četvorice muškaraca koje je ubio Ajmal svjedočili su pogubljenju.

Najnovije javno pogubljenje vjerovatno će izazvati kritike međunarodne zajednice. Dolazi samo mjesec dana nakon što su Ujedinjene nacije u izvještaju oštro kritikovale talibane zbog provođenja javnih smaknuća, bičevanja i kamenovanja otkako su preuzeli vlast te pozvali Talibani da zaustave takvu praksu.

Talibani javno bičevali 12 ljudi, među njima i žena

Talibani javno bičevali 12 ljudi, među njima i žena

Vrhovni sud u Kabulu kojim upravljaju talibani saopštio je da je, kada je slučaj protiv Ajmala dostavljen vladi, temeljno ispitao i istražio i rekao da su tri različita suda na kraju potvrdila smrtnu kaznu.

Talibani odlučili: Otkaz za svu rodbinu zvaničnika u državnoj administraciji

Talibani odlučili: Otkaz za svu rodbinu zvaničnika u državnoj administraciji

Sud je rekao da je konačno odobrenje za pogubljenje naredio talibanski vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada nakon što je nadgledao odvojenu istragu u slučaju ubistva.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм