Tvrdio da je masakr u školi izrežiran

Teoretičar zavjere mora da plati 45 miliona dolara odštete

  • Izvor: Tanjug
  • 06.08.2022. 14:30

Američki teoretičar zavjere Aleks Džons će, povrh 4,1 milion dolara već dosuđene kazne, roditeljima šestogodišnjeg dječaka ubijenog u masakru u Sendi Huku 2012. godine morati da plati odštetu u visini od 45,2 miliona dolara zbog lažne tvrdnje iznijete na sajtu "Infovors" da je taj događaj zapravo izrežiran, odlučio je sud u Teksasu.

Nil Heslin i Skarlet Luis, razvedeni roditelji ubijenog šestogodišnjeg Džesija Luisa, svjedočili su da su ih Džonsovi sljedbenici godinama uznemiravali i slali im prijetnje smrću, optužujući ih da su lagali o pogibiji njihovog sina 14. decembra. 2012. godine u pucnjavi u kojoj je ubijeno 20 djece i šestoro zaposlenih u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu, u američkoj državi Konektikat, prenosi Rojters.

Džons, istaknuta ličnost u američkim desničarskim krugovima i pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa, nazvao je masakr u Sendi Huku prevarom američke vlade u kojoj su učestvovali glumci, a, po njegovim rečima, trebalo je da posluži kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima.

Nakon presude, Luis je navela novinarima da je ishod suđenja pokazao da „možemo izabrati ljubav“, dodajući da smo „svi odgovorni jedni za druge“, prenosi Rojters.

Roditelji su tražili kaznu u visini 145,9 miliona dolara i nadoknadu štete od 150 miliona dolara.

Nadoknada štete se dosuđuje kao kompenzacija za pretrpljenu bol oštećene strane, a kaznena odšteta se izriče zbog samog djela koje je počinio osuđeni.

Kaznena odšteta je procijenjena na 4,2 miliona dolara.

„Tražimo od vas da pošaljete veoma, veoma jednostavnu poruku, a to je: zaustavite Aleksa Džonsa. Zaustavite monetizaciju dezinformacija i laži“, istakao je u svom obraćanju poroti Vesli Tod Bol, advokat roditelja nastradalog dječaka, prenosi Rojters.

Džons je pokušao da se distancira od teorija zavjere tokom svog svjedočenja na suđenju, izvinjavajući se roditeljima i priznajući da se masakr u Sendi Huku zaista dogodio.

Tužioci su optužili Džonsa da je pristupio suđenju u lošoj namjeri, pozivajući se na njegove izjave na sajtu Infovors u kojima je izneo da je masakr bio prevara, navodi britanska agencija.