Sahrana ubijenog komandanta

Tijelo Sulejmanija stiglo u Iran, hiljade građana na ulicama

  • 05.01.2020. 10:39

Tijelo iranskog vojnog komandanta, generala Kasema Sulejmanija, koji je ubijen u petak u američkom napadu, dopremljeno je danas u Iran gdje su ga dočekali mnogobrojni građani. Kako je javio Rojters, njegovo tijelo je dovezeno avionom u grad Ahvaz, na jugozapadu Irana.

Zvanična iranska agencija IRIB objavila je video na kojem je prikazano kako se iz aviona iznosi kovčeg sa Sulejmanijevim tijelom obmotan u iransku zastavu dok svira vojni orkestar.

Hiljade ljudi obučenih u crno prošlo je u povorci kroz Ahvaz, što je prenosila državna tv.

Iranske vlasti su dopremile Sulejmanijevo tijelo u taj grad koji je bio glavno poprište borbi tokom krvavog rata između Iraka i Irana od 1980. do 88. godine tokom kojeg se general istakao, prenio je AP.

Vlasti planiraju da kovčeg sa njegovim tijelom kasnije danas bude prebačen i u grad Mašad, a potom u ponedeljak u Teheran i Kom gde će biti organizovane pogrebne povorke građana, da bi u utorak bio sahranjen u svom rodnom gradu Kermanu.

 

Irački premijer Adel Abdul Mahdi proglasio je juče trodnevnu žalost za iranskim generalom Kasimom Sulejmanijem, kao i liderom iračke šiitske milicije (PMF) Abu Mahdijem al Muhandisom koji je takođe ubijen u petak u američkom vazdušnom napadu u Iraku.

Više hiljada Iračana pridružilo se juče pogrebnoj povorci u Bagdadu u znak žalost za ubijenim iranskim generalom Kasimom Sulejmanijem, liderom iračke šiitske milicije (PMF) Abu Mahdijem al Muhandisom i ostalima koji su u petak ubijeni u američkom vatdušnom napadu u Iraku.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!