Al Aksa

Tinja napetost na Hramovnoj gori - policija ne dira Palestince, Jevrejima dopušteno da uđu

  • Извор: РТС
  • 09.04.2023. 17:21

Više od 200 jevrejskih vjernika ušlo je jutros pod policijskom pratnjom u kompleks Hramovne gore nakon što su se Palestinci sinoć zabarikadirali u džamiji Al Aksa, što je izazvalo zabrinutost da će izbiti sukobi ako policija pokuša da ih ukloni sa tog mjesta.

Izraelska policija je odlučila da ne uđe u džamiju Al Aksa prije nego što je dopustila jevrejskim posjetiocima da nakon jutarnje molitve uđu u kompleks Hramovne gore, prenosi Tajms of Izrael.

Jevreji su pod policijskom pratnjom ušli u kompleks u grupama od dvadesetak ljudi, uz povike pojedinih muslimanskih vjernika, ali bez nasilja.

Palestinci su se noćas zabarikadirali u džamiji Al Aksa, što je izazivalo zabrinutost da bi mogli da izbiju sukobi ukoliko izraelska policija odluči da ih udalji sa te lokacije.

Bajkeru sa invaliditetom poklonili novi skuter

Bajkeru sa invaliditetom poklonili novi skuter

Od početka nedjeljne muslimanske jutarnje molitve, tzv. sabah-namaza, ulaz u kompleks Hramovne gore, svetog mjesto za Jevreje, muslimane i hrišćane, bio je otvoren i policija nije pokušavala da udalji palestinske vernike koji klanjaju u Al Aksi.

Reakcije iz Jordana i Turske

Nemiri pred trećim po važnosti svetilištem u islamskom svijetu izazvali su talas reagovanja.

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u subotu uveče na "katastrofalne posljedice" ako izraelske policijske snage uđu u Al Aksu da uklone Palestince, ističući da bi takav potez situaciju preusmjerio ka većoj napetosti i nasilju.

Reagovao je i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji je izraelskom predsjedniku Isaku Hercogu poručio da njegova zemlja "neće nijemo posmatrati provokacije i prijetnje po status i duhovnost džamije Al Aksa".

Ovo je bio jelovnik cara Dušana

Ovo je bio jelovnik cara Dušana

Ističući neophodnost sprečavanja da incidenti, koji se ponavljaju svakog mjeseca ramazana, postanu sudbina regiona, Erdogan je izrazio spremnost njegove zemlje da pomogne da se dođe do srži problema i da se preduzmu koraci ka uspostavljanju pravednog i trajnog mira.

Tenzije i raketni napadi 

U nedjeljama nakon početka mjeseca ramazana, izraelska policija je u više navrata uklanjala Palestince koji su pokušali da prenoće u džamiji Al Aksa, navodno zbog zabrinutosti da su se spremali da napadnu Jevreje koji posjećuju Hramovnu goru.

Desetine Palestinaca je povrijeđeno ili uhapšeno u sukobima sa izraelskom policijom.

Nakon sukoba, iz Pojasa Gaze su ispaljene rakete ka južnom Izraelu, a narednih dana uslijedili su raketni napadi iz Libana.

Koliko košta Kastel da se iznajmi na jedan dan?

Koliko košta Kastel da se iznajmi na jedan dan?

Ukupno 34 rakete ispaljene su sa teritorije Libana ka Izraelu u najžešćem napadu ove vrste još od 2006. godine, ali je svega nekoliko projektila prošlo kroz štit izraelske protivvazduhoplovne odbrane, ranivši pritom dvije osobe.

Izraelska vojska je odgovorila gađajući ciljeve koji pripadaju Hamasu u južnom dijelu Libana, ali i vazdušnim udarima na Siriju.

Vječna bitka za sveto mjesto

Hramovna gora, na kojoj se nalazi Al Aksa, sveto je mjesto i za hrišćane i za Jevreje, jer su se tu nalazili Hram kralja Solomona koji su uništili Vavilonci i hram koji su sa zemljom sravnili Rimljani u prvom vijeku nove ere.

Izrael je ovaj dio Jerusalima osvojio od Jordana tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine i smatra ga integralnim dijelom prijestonice. Ipak, izraelske vlasti su decenijama sprečavale jevrejske vjerske obrede na tom mjestu kako bi spriječile izbijanje nasilja.

Zabilježen prvi slučaj ugriza zmije ove godine u Srpskoj

Zabilježen prvi slučaj ugriza zmije ove godine u Srpskoj

Dozvola za održavanje diskretnih obreda na obodima Al Akse, koje su izraelske vlasti odobravale posljednjih godina, razbjesnila je Palestince, ali i čitav niz muslimanskih država, posebno otkad su najradikalniji Jevreji počeli da najavljuju izgradnju novog hrama unutar ovog kompleksa.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм