Savjetnik predsjednika Rusije za pitanja kulture

Tolstoj: Rusija nikada neće ukidati tuđe klasike

  • 02.06.2022. 16:04

Ukidanje kulture /poput sankcija na ruske klasike na Zapadu/, koje je samo po sebi glupost i dovodi do osiromašivanja života, nikada neće biti sprovedeno u Rusiji, ističe Vladimir Tolstoj, savjetnik predsjednika Rusije za pitanja kulture.

- Ruska kultura je veoma bogata. Naši klasici nikako neće stradati - navodi Tolstoj.

On je uvjeren da Rusija nikada neće napraviti takvu glupost kao što je ukidanje tuđe kulture.

- Mi i dalje za porodičnim trpezama pjevamo ukrajinske pjesme, odnosimo se sa apsolutnim poštovanjem i ljubavlju prema svemu što je dobro, što je stvoreno u američkoj, britanskoj ili bilo kojoj drugoj kulturi - naglašava Tolstoj, a prenosi Sputnjik.

Niz obrazovnih i ustanova iz oblasti kulture na Zapadu počeo je, usljed ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, da ukida ruske kompozitore i pisce.

Јedan od najsvježijih primjera je finalni program međunarodnog violinističkog takmičenja "Rodolfo Lipicera", iz kojeg su u maju isključena djela ruskih kompozitora kao što su Šostakovič, Prokofjev, Čajkovski i Glazunov.

Tolstoj naglašava da najveću štetu trpe filmski distributeri i bioskopi, te napominje da se intenzivno radi na rješavanju tog problema.

- Prvo sa čim smo se suočili je odsustvo sadržaja u bioskopima. To je, naravno, veliki izazov, jer bioskop ne možeš napraviti za tri dana. Da bi se snimio veliki, dugometražni film za publiku, potrebne su dvije do tri godine. Naravno, bioskopi i filmski distributeri nisu bili spremni za situaciju u kojoj će velika količina sadržaja zapadnih, a prije svega holivudskih filmova, otići sa našeg tržišta - pojašnjava Tolstoj.

On napominje da za "popunjavanje praznine" ruska Vlada traži filmove u prijateljskim zemljama i radi na povećanju proizvodnje nacionalnih kinematografskih ostvarenja.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.