Pред почетак суђења

Трамп: Данас је веома тужан дан у Америци

  • Извор: РТ Балкан
  • 22.04.2024. 19:45

Данас је веома, веома тужан дан у Америци, изјавио је бивши предсједник САД Доналд Трамп у Њујорку, пред почетак суђења поводом оптужбе да је фалсификовао документацију о исплати 130.000 долара порно звијезди Сторми Данијелс, како не би јавно говорила о њиховој наводној афери.

"Овдје сам умјесто да будем у Пенсилванији, Џорџији, и многим другим мјестима због кампање. Ово је лов на вјештице и срамно је, и долази из Вашингтона", рекао је Трамп.

Он је поновио своје увјерење да је суђење "веома неправедан" начин "мијешања у (предсједничке) изборе" у САД, пренио је Би-Би-Си.

Трамп је поменуо и недавну грађанску пресуду у Њујорку, жалећи се да државна тужитељка Летиција Џејмс доводи у питање да ли компанија коју је навео за књижење јемства од 175 милиона долара, "Најт спешалти иншуренс", има довољно средстава.

Он је јутрос на својој платформи "Истина" позвао своје присталице на мирне протесте.

"Демонстрантима који воле Америку требало би да буде дозвољено да протестују испред зграда суда, као широм земље", објавио је Трамп.

Бивши амерички предсједник данас има два рочишта пред различитим судијама у Њујорку.

"Морам да уложим доста новца", рекао је он, описујући Њујорк као "најнепријатељскије мјесто за пословање", преноси Танјуг.

Доналд Трамп је, према наводима тужиоца, Коену вратио исплаћени новац и то је означено као правна надокнада предвиђена споразумом о ангажовању адвоката али – како наводи тужилаштво – није било ни споразума ни правних услуга, наводи "Глас Америке".

На данашњем суђењу ће тужиоци образлагати оптужницу, према којој је Трампов бивши адвокат Мајкл Коен исплатио 130.000 долара порно звијезди Сторми Данијелс како не би јавно говорила о њиховој наводној афери деценију раније, чиме су, како је наведено у тужби, преварени гласачи у данима Трампове кампање 2016, када је његова кандидатура била на удару других открића о сексуално недоличном понашању, преноси "Глас Америке".

"Оптужени му је враћао новац за нелегалне исплате Сторми Данијелс уочи избора. Оптужени је фалсификовао пословна документа зато што је хтео да прикрије своје и криминалне поступке других", рекао је тужилац и додао да је новац исплаћен Данијелс "по налогу оптуженог" и да би се утицало на предсједничке изборе.

Адвокати републиканског предсједничког кандидата ће такође дати уводну ријеч у једином од четири кривична случаја који се воде против Трампа уочи избора 5. новембра на којима ће му као и прије четири године противник бити демократа Џозеф Бајден.

Оптужница коју је подигао тужилац Алвин Браг, у 34 тачке терети Трампа за фалсификовање пословних докумената и прва је оптужница за кривично дјело против једног предсједника САД.

Трамп се изјаснио да није крив по свим тачкама оптужнице и негирао да је имао сексуални однос са Данијелс.

Оптужница је подигнута у марту 2023. године, а почетак суђења био је заказан за 25. март ове године, али је више пута одлаган јер је Трампов тим тражио још времена за прикупљање додатне документације.

Многи правници сматрају да би овај случај могао да има најмање посљедица по Трампа.

Осуђујућа пресуда га не би спречила да преузме функцију предсједника, али би могла да нашкоди његовој кандидатури, јер анкете показују да половина независних бирача и сваки четврти републиканац не би гласали за Трампа ако би био осуђен.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: