Trgovinski rat

Tramp: Neprihvatljive mjere Kanade i Kine

  • 04.06.2018. 16:49

Trgovinske prepreke koje je Kanada uvela SAD na poljoprivredne proizvode nisu prihvatljive, kao ni kineske carine na uvoz soje, izjavio je američki predsjednik Donald Tramp.

On je na svom "Tviter" nalogu napomenuo da je Kina već uvela carine na uvoz soje u iznosu od 16 odsto, te da je Kanada već usvojila sve vrste prepreka na poljoprivredne proizvode. Američki predsjednik je u četvrtak, 31. maja, saopštio da će ukinuti izuzeće iz carina Kanadi, EU i Meksiku i da će uvesti carine od 25 odsto na uvoz čelika i deset odsto na uvoz aluminijuma. 

Kanadska Vlada je predstavila plan da uvede kontramjere za uvoz metala i drugih proizvoda iz SAD, uključujući poljoprivredne proizvode, čija je ukupna vrijednost 12,8 milijardi dolara. Carine koje je Kanada uvela SAD stupiće na snagu 1. jula, javio je "Sputnjik". 

Tenzije između Kine i SAD su porasle u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što je Tramp zaprijetio da će uvesti carine na izvoz kineske robe u SAD. Vlasti u Pekingu su saopštile da će uvesti recipročne mjere Americi. 

Trgovinske delegacije SAD i Kine sastale su se tokom vikenda povodom treće runde pregovora o tenzijama na polju trgovine.

  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.