Бивши амерички предсједник

Трамп номинован за Нобелову награду за мир

  • Извор: Агенције
  • 31.01.2024. 07:01

Посланица Представничког дома америчког Конгреса, републиканака Клаудија Тени, номиновала је бившег америчког предсједника Доналда Трампа за Нобелову награду за мир, јавља Фокс њуз.

Она је оциjенила да Трамп заслужује то признање јер је омогућио постизање првих мировних споразума на Блиском истоку после скоро 30 година.

-Деценијама су бирократе, спољнополитички „професионалци“ и међународне организације инсистирали да су додатни мировни споразуми на Блиском истоку немогући без рјешења израелско-палестинског сукоба. Предсједник Трамп је доказао да то није истина - рекла је Тени.

Она је примијетила да је Нобелова награда за мир додијељена за постизање мировног споразума између Израела и Египта из 1978. као и споразума из Осла из 1994, али да Трамп није добио то признање за улогу у посредовању у споразуму између Израела и четири арапска сусједа те земље који има за циљ нормализацију дипломатских и економских односа.

- Храбре активности предсједника Трампа у стварању Абрахамовог споразума били су без преседана, али их Комитет за додјелу Нобелове награде  за мир и даље не признаје, што наглашава потребу за његовом номинацију. Сада више него икада, када слабо вођство Џоа Бајдена на међународној сцени пријети безбједности наше земље, морамо да одамо признање Трампу због његовог снажног вођства и његових напора да постигне свјетски мир - поручила је Тени.

Трамп, који је фаворит за републиканског предсједничког кандидата, био је неколико пута номинован за Нобелову награду за мир због улоге у постизању Абрахамовог споразума, али је никада није добио.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)