Кандидат за предсједника САД-а

Трамп поново пријети НАТО чланицама: Они мисле да смо ми глупи!

  • Извор: Курир
  • 15.02.2024. 21:23

Доналд Трамп је данас "удвостручио" своју раније изнијету пријетњу да ће саботирати НАТО, понављајући да неће заштитити земље за које вјерује да не плаћају довољно да одрже алијансу и тврдећи да се такве нације "смију" САД.

- Гледај, ако они неће да плате, ми нећемо да их заштитимо, ОК? И Бајден који је рекао 'О, ово је тако лоше. Ово је толико страшно што је рекао'. Не … нико неће да плаћа њихове рачуне. Један од шефова земаља је рекао: ’Да ли то значи да ако не платимо рачуне, да нас нећете заштитити?‘ То је управо значи то. Нећу те заштитити - рекао је Трамп у среду увече, на митингу у Јужној Каролини.

Тужиоци изнијели шокантне доказе у случају Дебевец и Мехмедагић

Тужиоци изнијели шокантне доказе у случају Дебевец и Мехмедагић

Сљедећег дана, бивши предсједник и вјероватни републикански кандидат разговарао је са новинарима испред суда у Њујорку, гдје је присуствовао саслушању током суђења против њега по оптужбама за тајне исплате новца једној филмској звијезди за одрасле.

"Морају да плате своје рачуне"

- Земље НАТО морају да плате. Они морају да плате своје рачуне. Сједињене Државе дају 200 милијарди долара, а они дају 25 милијарди долара. Њихова економија, када … саберете земље које чине НАТО, она је отприлике исте величине као и наша економија. Дакле, ми смо за 200 милијарди долара, они за 25 милијарди долара и то је за њих много важније јер ми имамо океан између нас и Русије - изјавио је тада Трамп.

Градови и општине у Српској ватрометом обиљежили Дан државности Србије

Градови и општине у Српској ватрометом обиљежили Дан државности Србије

Извор Трампових цифара није одмах био јасан. Чланице НАТО су се обавезале да ће сваке године плаћати најмање 2 одсто БДП-а за одбрану. Процјене НАТО-а кажу да Пољска највише троши, са 3,9 одсто, а САД на другом мјесту са 3,5 одсто.

"Мисле да смо глупи"

- Дакле, земље НАТО-а морају да плате. Они не плаћају, не плаћају оно што би требало и смију се глупости Сједињених Америчких Држава, гдје имамо типа (Бајдена) који даје 60 милијарди долара сваки пут када неко дође и затражи. Не би требало то да радимо. Смију нам се. Они мисле да смо ми глупа земља због нашег вођства - наставио је Трамп.

Постхумно одликован најмлађи борац ВРС Споменко Гостић

Постхумно одликован најмлађи борац ВРС Споменко Гостић

Амерички Сенат је ове недјеље одобрио помоћ од 60 милијарди долара Украјини (која није чланица НАТО) у њеној борби против руске инвазије, што је Бајден поздравио. Али републиканци који контролишу Дом САД вјероватно неће одобрити закон.

Трамп је прошле недјеље изазвао огорчење и узбуну када је рекао да ће охрабрити Русију да нападне чланице НАТО-а за које сматра да су финансијски деликвентне.

Бајден му одговорио на пријетње

- Можете ли да замислите да бивши предсједник Сједињених Држава то каже? Читав свијет је то чуо. Најгоре је што он то мисли. Ниједан други предсједник у нашој историји се никада није поклонио руском диктатору. Дозволите ми да кажем ово што јасније могу — никад нећу.

Шта ЕУ мисли о притиску британске Амбасаде на рад АТВ-а?

Шта ЕУ мисли о притиску британске Амбасаде на рад АТВ-а?

Забога, то је глупо, срамно, опасно. То је неамеричко. Када Америка да своју ријеч то нешто значи, па када се обавежемо, ми је држимо. А НАТО је света обавеза - Бајден је изразио огорчење, рекавши новинарима у Бијелој кући у уторак.

(Курир)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм