Суђење

Тужиоци изнијели шокантне доказе у случају Дебевец и Мехмедагић

  • Извор: АТВ
  • 15.02.2024. 19:17

Прислушкивање, лажно представљање, вриједни поклони и састанци са осуђеним за убиство. Од оног што су тужиоци изнијели пред Судом БиХ о суспендованом предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевцу, и бившем директору ОБА-е Осману Мехмедагићу, не зна се шта је шокантније. Истрага је проширена, а тужилаштво је за затражило продужење притвора.

"Због постојања основане сумње да су починили  кривична дјела: Ранко Дебевец , злоупотреба положаја и овлашћења из члана 220 став 1. Кривотворење службене исправе, те кривично дјело из Закона о равноправности полова, кривично дјело лажно представљање, Кривично дјело примање награде и других публика користи за трговину утицајем. А Осман Мехмедагић злоупотреба положаја и овлашћења и фалсификовања службене исправе из члана 226 Кривичног закона", прочитао је тужилац Бојана Јоловић.

Јавност је на почетку била искључена јер је свједочила радница Суда БиХ. У наставку рочишта тужиоци су навели да је Дебевец од једне ауто куће против које су се водили поступци, на поклон примио ауто вриједан око 15 хиљада марака. И то није све. Дебевец је од бившег првог човјека загребачког Динама Здравка Мамића на поклон добио сат вриједан око 30 хиљада марака. 

"Након што је возило увезено у БиХ исто запримио као награду за себе и то возило Поло, рој шасије нећу читати, година производње 2014. које је у намјери прикривања возила регистровао на Јашарбашић Елвину сестру од његове супруге. А све како би коришћење свог стварног службеног и утицајног положаја које је стекао обављајући функцију предсједника Суда БиХ посредовао код службених лица Суда БиХ да изврше службену радњу у судским процесима.

Тужиоци су изнијели сазнања да се Ранко Дебевец састајао и са Ђорђем Ждралеом, који је био осуђен 2010. године због убиства тадашњег начелника Управе полиције Републике Српске Љубише Савића Маузера. Што тиче Мехмедагића, саслушано је једно лице због сумње да му је Осмица издао лажну исказницу ОБА-е, и да је организовао физичке нападе на одређене особе и паљевине аутомобила. Мехмедагић и Дебевец ухапшени су крајем децембра 2023. године.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.