Suđenje

Tužioci iznijeli šokantne dokaze u slučaju Debevec i Mehmedagić

  • Izvor: ATV
  • 15.02.2024. 19:17

Prisluškivanje, lažno predstavljanje, vrijedni pokloni i sastanci sa osuđenim za ubistvo. Od onog što su tužioci iznijeli pred Sudom BiH o suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu, i bivšem direktoru OBA-e Osmanu Mehmedagiću, ne zna se šta je šokantnije. Istraga je proširena, a tužilaštvo je za zatražilo produženje pritvora.

"Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili  krivična djela: Ranko Debevec , zloupotreba položaja i ovlašćenja iz člana 220 stav 1. Krivotvorenje službene isprave, te krivično djelo iz Zakona o ravnopravnosti polova, krivično djelo lažno predstavljanje, Krivično djelo primanje nagrade i drugih publika koristi za trgovinu uticajem. A Osman Mehmedagić zloupotreba položaja i ovlašćenja i falsifikovanja službene isprave iz člana 226 Krivičnog zakona", pročitao je tužilac Bojana Jolović.

Javnost je na početku bila isključena jer je svjedočila radnica Suda BiH. U nastavku ročišta tužioci su naveli da je Debevec od jedne auto kuće protiv koje su se vodili postupci, na poklon primio auto vrijedan oko 15 hiljada maraka. I to nije sve. Debevec je od bivšeg prvog čovjeka zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića na poklon dobio sat vrijedan oko 30 hiljada maraka. 

"Nakon što je vozilo uvezeno u BiH isto zaprimio kao nagradu za sebe i to vozilo Polo, roj šasije neću čitati, godina proizvodnje 2014. koje je u namjeri prikrivanja vozila registrovao na Jašarbašić Еlvinu sestru od njegove supruge. A sve kako bi korišćenje svog stvarnog službenog i uticajnog položaja koje je stekao obavljajući funkciju predsjednika Suda BiH posredovao kod službenih lica Suda BiH da izvrše službenu radnju u sudskim procesima.

Tužioci su iznijeli saznanja da se Ranko Debevec sastajao i sa Đorđem Ždraleom, koji je bio osuđen 2010. godine zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera. Što tiče Mehmedagića, saslušano je jedno lice zbog sumnje da mu je Osmica izdao lažnu iskaznicu OBA-e, i da je organizovao fizičke napade na određene osobe i paljevine automobila. Mehmedagić i Debevec uhapšeni su krajem decembra 2023. godine.

Pratite nas i putem Vibera