Пријети криза

Траже помоћ од Русије: Хитно интервенишите

  • Извор: Агенције
  • 28.02.2024. 16:35

Непризната Придњестровска Молдавска Република тражи од Русије да јој пружи помоћ у условима економске блокаде Молдавије, наводи се у резолуцији коју је усвојио Конгрес посланика свих нивоа републике.

"Критична ситуација захтијева хитну и максимално активну међународну интервенцију како би се спријечила ескалација тензија и спријечило да ситуација прерасте у кризу“, наводи се у документу.

Учесници конгреса подржали су одлуку да се апелује на Савјет Федерације и Државну думу Русије са захтјевом да предузму мјере за заштиту Придњестровља од притиска Молдавије и узимајући у обзир чињеницу да у тој земљи живи више од 220 хиљада грађана Русије.

Тираспољ је подсјетио на јединствено позитивно мировно искуство у региону и статус Москве као гаранта и посредника у преговарачком процесу.


Наставља се суноврат њемачке привреде?

Наставља се суноврат њемачке привреде?

У документу се наводи да је Придњестровље суочено са невиђеним економским, социјалним, хуманитарним и војно-политичким изазовима и пријетњама. Истиче се да је Молдавија "интензивирала примјену блокада и рестриктивних мјера у циљу подривања економског потенцијала, уништавања темеља независности и државности и наметања туђих вриједности“.

Придњестровље ће се борити за права и интересе грађана и неће одустати од њихове заштите, јер је само суверенитет саставни услов за заштиту идентитета, права и слобода садржаних у међународном праву и Повељи УН.

Такође, придњестровски посланици намјеравају да се обрате генералном секретару УН са захтјевом да се узму у обзир неотуђива права придњестровског народа, апел учесницима међународног преговарачког процеса у формату "5+2“, као и ОЕБС-у са позивом да утиче на руководство у Кишињеву.

Придњестровље, у којем 60 одсто становника чине Руси и Украјинци, тражило је отцјепљење од Молдавије и прије распада СССР-а, плашећи се да ће се Молдавија, на таласу национализма, придружити Румунији. Године 1992, након неуспјелог покушаја молдавских власти да силом ријеше проблем, Придњестровље је фактички постало територија ван контроле Кишињева.


Могу ли животиње да осјете страх код људи?

Могу ли животиње да осјете страх код људи?

Године 2006. у непризнатој републици одржан је референдум на коме је 96,62 одсто становништва гласало за присаједињење Русији. Међутим, из Москве у то вријеме није стигла никаква одлука.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.