Укусније него што мислите

Ево на који начин можете да искористите стари хљеб

  • 11.08.2025. 14:09

У вријеме свеопште приче о супер намјерницама и дијеталним трендовима, некад заборавимо колико преукусна, али и моћна може бити једноставна сезонска храна. Једно такво јело је и панзанела - традиционална тосканска салата од хљеба и парадајза. Она је диван примјер како се из „ничега“ на паметан начин може направити нешто укусно и здраво.

Панзанела потиче из централне Италије, из регије Тоскане, још из 16. вијека. У то вријеме, сиромашни сељаци и радници нису могли да приуште бацање хране, па су од бајатог хлеба и црног лука правили освјежавајућу салату која им је враћала снагу. Занимљиво је да парадајз није био дио оригиналне верзије – у италијанској кухињи је постао уобичајен тек у 18-ом вијеку. Данас се панзанела не може замислити без зрелог љетњег парадајза и мирисног босиљка, а иако је некад била „храна сиротиње“, данас се сервира чак и у најбољим ресторанима.

Хљеб може бити и здрав и хранљив, али је важно какав бирате

Хљеб, један од традиционалних састојака панзанеле, данас често има лошу репутацију. Посматра се као „празни угљени хидрати“ или нешто што треба избјегавати ако желите да се храните здраво. Међутим, нису сви хљебови исти, па он може бити вриједан извор хранљивих састојака, посебно када је направљен на традиционалан начин.

Индустријски хљеб, који је најзаступљенији у супермаркетима, обично се прави од рафинисаног бијелог брашна, са комерцијалним квасцем и додацима који убрзавају производњу и продужавају рок трајања. Овакав хљеб често нема довољно влакана, микронутријената и других корисних супстанци. 

Драматично у Црној Гори, ватра захватила куће

Драматично у Црној Гори, ватра захватила куће

Са друге стране, традиционални хљеб од киселог тјеста (соурдоугх), направљен уз помоћ дивљег квасца и природног процеса ферментације, много је другачији — и знатно здравији. Ево и зашто:

Природна ферментација побољшава варење - Дивљи квасац и млијечне бактерије разграђују фитинску киселину у брашну, која иначе везује минерале и отежава њихову апсорпцију. То значи да кисели хљеб може да обезбједи бољу апсорпцију минерала.

Бољи одговор шећера у крви - Процес ферментације снижава гликемијски индекс хљеба, па шећер из њега улази у крв постепено, што помаже да енергија траје дуже и да се смањи осећај глади.

Богати су корисним бактеријама - Иако већина бактерија не преживи печење, ферментација ствара супстанце које подржавају здравље цријева и смањују упале.

Пунији укус и дужи рок трајања без додатака – Хљеб од киселог тјеста природно одолијева појави буђи, па није потребно користити вјештачке конзервансе.

Зато, када уживате у панзанела салати са квалитетним хљебом, не додајете само текстуру и укус — већ и хранљиву намјерницу која има своје бенефите.

Традиционални састојци Панзанела салате (и пар модерних додатака)

Панзанела се прави од неколико основних састојака:

Стари хљеб, по могућству домаћи или хљеб од киселог тјеста (може и багет са дебљом корицом)

Зрео парадајз, сечен мало крупније

Црвени лук, танко исјечен

Маслиново уље, екстра дјевичанско

Црвено винско сирће

Со, бибер

Грчки европарламентарац писао Европској комисији због пресуде Додику: Кршење Дејтонског споразума

Грчки европарламентарац писао Европској комисији због пресуде Додику: Кршење Дејтонског споразума

Свјеж босиљак (или суви, ако немате свјеж)

Опционо, по жељи, можете додати и:

Краставац, за освежење и хрскавост

Капаре или маслине, за слани контраст

Бијели лук (ко воли јачи укус)

Руколу, тракице печене паприке, па чак и свијетли крупнији пасуљ из конзерве - за још садржајнији оброк.

Припрема:

Хљеб исјеците или исцјепкајте на крупније комаде и благо препеците у рерни (тако ће ипак задржати мало текстуре кад упије течност у салати).

Помјешајте га у великој посуди са парадајзом, краставцем (ако додајете), црвеним луком и свежим босиљком.

Зачините све састојке маслиновим уљем, сирћетом, сољу и бибером.

Оставите салату 10-15 минута да одстоји – како би хљеб упио сокове.

Парадајз: Краљ љетње исхране – са разлогом

Путин разговарао са Пашињаном: Познато о којим темама су говорили

Путин разговарао са Пашињаном: Познато о којим темама су говорили

У панзанели је парадајз главна звезда – и то с разлогом. Осим што је укусан, пун је хранљивих састојака:

Ликопен, снажан антиоксиданс који штити срце и може помоћи у превенцији рака простате

Витамин Ц, важан за имунитет и здравље коже

Калијум, који помаже у регулацији крвног притиска

Витамин К и фолна киселина, битни за кости и ћелијски метаболизам.

Занимљиво је да се ликопен боље апсорбује у присуству масноћа, па га маслиново уље – које садржи пуно здравих мононезасићених масти – савршено надопуњује.

Једна од највећих предности панзанеле је што смањује бацање хране и користи парадјз у јеку љетње сезоне, када је најукуснији. А стари хљеб, умјесто да заврши у ђубрету, постаје основа за укусан медитерански оброк. Одстојали хљеб попут сунђера савршено упија сокове од парадајза, маслиново уље и сирће, па добијамо сочан оброк препун укуса.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: